„Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, de Agnes Martin-Lugand

Pe cât de promițător suna titlul (a se citi optimist), pe atât de multe șervețele am avut nevoie ca să îmi șterg lacrimile.

Ok. Cartea nu este chiar atât de lacrimogenă, dar reușești să empatizezi cu eroina cărții încă din primele pagini, mai ales dacă ai copii.

Acest roman îmi era foarte des recomandat pe eMag. Indiferent ce căutam, îmi apărea reclama la această carte. Mereu mi-am imaginat că e o poveste frumoasă de dragoste, ce se desfășoară într-un cadru înmiresmat de cafea. M-am cam înșelat.

Scriitoarea, Agnes Martin-Lugand, care este și psiholog, ne-o prezintă pe Diane, personajul central al cărții. Eroina se află într-o depresie profundă, provocată de moartea soțului și a fiicei ei.

„(…) tăcerea stăpânea apartamentul nostru. Fără muzică, fără râsete, fără conversații nesfârșite. Pașii m-au dus în mod automat spre camera Clarei. Aici totul e roz…”

(pasaj din „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”)

Diane are, împreună cu partenerul de afaceri și prietenul său, Felix, o cafenea care se numește „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”. Tocmai asociatul ei este cel care încearcă și până la urmă chiar reușește să o scoată pe Diane din această stare de profundă tristețe.

Felix îi propune prietenei sale să meargă într-o vacanță împreună, însă ea decide să plece singură în Irlanda, acolo unde Colin, fostul ei soț, și-a dorit foarte mult să ajungă.

“Ce țară ciudată, în care oamenii erau toți amabili și primitori (…), dar în care erai obligat să plătești dinainte consumația. La Paris, acest fermecător barman ar fi fost pus la locul lui cât ai clipi din ochi. Numai că, în Franța, același barman nu ar fi fost amabil, n-ar fi scos un cuvânt, cât despre a schița un zâmbet, nici în vise.”


(pasaj din „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”)

Diane ajunge în Mulranny (n.a. l-am pus deja pe wish-list; locul arată minunat) și îl cunoaște pe Edward, un vecin antipatic și posac. Sigur că până la urmă se îndrăgostesc unul de celălalt, însă, din păcate, cartea nu se termină cu un heppy-end, finalul fiind mai degrabă deschis.

„Oamenii fericiți citesc și beau cafea” e un roman ce poate fi citit într-o zi și jumătate cu ambii copii acasă, imediat ce pleoapele lor se închid odată cu venirea lui Moș Ene.

Cartea are și o continuare, respectiv „Viața e ușoară, nu-ți face griji”.

Huge hug! ❤

Otilia S.

Lasă un răspuns