Bogdan Alecsandru: De când avem copii, mergem cu mai mult drag în vacanțe

b alecs

Bogdan Alecsandru aduce, în fiecare dimineață de weekend, la Antena 1, cele mai importante știri despre tot ce se întâmplă în România și în lume. Odată ce închide lavaliera, însă, el este un tătic 100% dedicat celor doi copii ai săi – Maria și Matei.

Bogdan povestește că, atunci când merge într-o vacanță cu soția lui, Andreea, și micuții lor, are nevoie doar de un troller și două rucsacuri. În ceea ce privește destinația favorită, ar alege oricând Italia pentru o călătorie în patru.

Își dorește să viziteze una dintre Țările Nordice pentru că, susține el, ar vrea să vadă care este calitatea vieții în această parte a globului.

E greu sau ușor să mergi cu copiii mici în concediu? Ce nu lipsește din bagaje? Cât durează organizarea? Hai să vedem la ce concluzii a ajuns prezentatorul de știri.

Cum erau călătoriile voastre înainte de a avea copii?

Mai simple și cu mai multe locuri de descoperit. Dar ce crezi? Detaliile contează mai mult acum, decât atunci. Mai cu drag mergem acum, chiar și două zile undeva, decât mergeam atunci. Pe vremea aceea preferam să stăm împreună sau să ne gândim că ar trebui să strângem niște bani pentru o investiție, cum ar fi o casă și așa mai departe. Călătoriile pe care le-am făcut împreună, doar noi doi, nu sunt multe, dar fac parte din amintirile noastre frumoase, de 16 ani încoace.

Acum aveți doi copii. Viața voastră s-a schimbat, evident, foarte mult. Acest lucru s-a răsfrânt și asupra călătoriilor. Cum sunt vacanțe voastre acum?

Chiar acum ne pregătim de o mini-vacanță, combinată cu o călătorie la bunici. La prima vedere pare complicat, bagaje cu multe haine, câteva jucării, acte necesare, medicamente de urgență etc. Lucrurile nu stau chiar așa, în realitate. Am simplificat atât de mult procedeul ăsta încât noi doi și copiii, deci patru omuleți, avem fiecare câte un rucsac, dar cel mai probabil doar părinții, iar cu cei doi copii împărțim un troller. E de ajuns pentru strictul necesar și rămâne spațiu și pentru ceva de adus încoace, dacă este o călătorie în afară țării, un suvenir sau o delicatesă ce merită adusă de la mii de kilometri. Da, viață noastră s-a schimbat, e firesc să ne gândim la ce facem, la ce mâncăm, unde mâncăm, totul mai cu grijă pentru că nu vrem să ne întâlnim cu vreo enterocolită. Și dacă e să fiu realist, prefer într-o deplasare lucrurile cu care suntem obișnuiți în farfurie, nu neapărat noutăți fabuloase.

Mara si Matei, la Edenland București

Care este destinația voastră preferată?

Nu am petrecut chiar atât de mult împreună pe drumuri, nu am fost în atât de multe destinații încât să ne formăm o părere clară. Dar până acum, cred că Italia este locația preferată. Mâncare de calitate, atmosfera plăcută, locuri frumoase de văzut, înghețată bună și o vreme superbă aproape de fiecare dată.

„Peste 15 ani nu vor mai vrea copiii să meargă cu noi în vacanțe, așa că ne bucurăm de călătorii împreună acum”

Bogdan Alecsandru

Cum alegeți acum locurile pe care urmează să le vizitați împreună? Ce căutați? O cazare curată, un loc care să vă ofere activități pentru cei mici sau vă gândiți mai întâi ce v-ar plăcea vouă să faceți?

Recent căutam o destinație europeană, evident la ofertă. Când cumperi patru bilete de avion odată e greu să te gândești la curse de linie, alegi ce este mai ieftin, dar și o companie care să îți garanteze că te duce din punctul A în punctul B. Sau stai, asta nu mai garantează nimeni în ziua de azi, anulările zborurilor sunt la modă. Doamne ferește de așa ceva! Căutăm locuri care să ne aștepte în cele, nu știu, 20, 30 de zile cât mai urmează până la momentul în care ajungem, orașe de unde pot aduce o mică părticică în viață noastră, care să ne inspire cu civilizația occidentală sau cu lucruri care ne îmbunătățesc calitatea vieții prin importul lor în viață noastră. Activitățile cu cei mici sunt greu de urmărit în alte țări, la vârstele copiilor mei. Dar cazarea este clar un element ce nu trebuie dat deoparte sau lăsat pe ultima sută de metri. Ai nevoie de o camera triplă, cel puțin, curată, cu baie proprie și mic dejun obligatoriu, doar nu o să căutăm locații unde să mâncăm la 7.00 dimineața, este absurd. Deci, hotel, minim 3 stele, preț cinstit, probabil la valoarea celor din România.

Bogdan și Matei, în Italia

Care este destinația în care ați vrea să mergeți toți patru? Ce se află în topul wish-list-ului?

Danemarca, Suedia, Norvegia, țări reci în anotimpuri calde. Poate pentru a vedea, mai degrabă, calitatea vieții din țările nordice. O fi așa? Hai să ne imaginăm și poate peste câțiva ani, ajungem toți patru.

Ce nu lăsăți niciodată acasă când plecați în vacanță?

Copiii n-o să-i las. Pentru că am făcut-o de două ori, pentru scurte perioade (trei zile), și ne-a mustrat conștiința. Deși joaca cu bunicii a fost mai presus decât orice excursie cu părinții. Cum e ca cineva să îți facă poftele, vrei asta, vrei așa, ok, ia! Dar prefer să fim împreună. Peste 15 ani nu o să mai vrea ei să meargă cu noi. Așa că, hai acum. În rest, altceva nu mă leagă de vacanțe, și nici pe copii, o jucărie găsim oriunde, ceva bun de mâncat la fel. 

Crezi că e important ca părinții să plece în călătorii cu cei mici? Varianta pe care o aleg unele cupluri este de a lăsa copilul la bunici, cum ai povestit și tu de altfel. Alții spun că oricum ei nu-și vor aminti mare lucru, odată cu trecerea anilor.

Ba cred că își vor aminti foarte multe, mai târziu. Și de bunici, și de vacanțe și de călătoriile cu părinții. Am fost în excursii cu ei ,,în burtă” și cu ei pe scaune, au văzut ce noi, la vârsta lor, nu ne permiteam nici măcar să visam. Știam noi la patru ani ce este o călătorie în aer? Sau cum arată Roma? Nu știam. Ei au ocazia asta pe care ne-o oferă noua societate în care trăim, în ziua de azi. Oportunitatea pe care o oferă Uniunea Europeană și drepturile ce decurg din tratatele ei sunt fabuloase și se răsfrâng pozitiv asupra tuturor. Dar mai ales asupra celor care vor să călătorească ieftin și oriunde. Există posibilitatea asta. Și dacă putem să strângem o mâna de bani pentru un citybreak este păcat să nu repetăm asta cât putem.  

Maria și Matei, la Ciofliceni

Mulțumesc, Bogdan, pentru acest interviu!

Lasă un răspuns