Cartea își propune să prezinte părinților cei mai importanță șase pași pentru a cultiva fericirea în cuplu, după ce apar copiii.

Odată cu apariția copiilor, „Eu”, „Tu” și „Noi” își schimbă semnificația, iar autorii acestei cărți – Dr. John Gottman și Dr. Julie Schwartz Gottman – încearcă să schimbe puțin perspectiva din care cei mai mulți proaspeți părinți văd lucrurile.

„Cel mai mare dar pe care i-l poți face copilului tău este să ai cu partenerul tău de viață o relație trainică și fericită”

(„Viața în doi când suntem trei”)

Prima lecție pe care încearcă autorii acestei cărți să o predea este aceea că ambii părinți sunt „în aceeași oală” atunci când vine copilul pe lume. Altfel spus, dacă partenerii de cuplu conștientizează că trebuie să împartă, deopotrivă, și stresul și bucuriile, copilul va crește într-un mediu sănătos emoțional.

Un alt capitol are în prim-plan nevoia bebelușului de a interacționa cu parinții săi. De fapt, spun autorii, nu există o jucărie mai bună pentru cei mici decât fața mamei și a tatălui său. Abia spre vârsta de șase luni, copilașii își schimbă centrul interes spre obiecte. Așadar, e important să vă bucurați pe deplin de cel mic. El va simți asta imediat!

„Aplanați-vă conflictele” spune cel de-al treilea capitol al cărții. E bine ca orice conflict să fie aplanat pozitiv, susțin autorii, iar în acest sens există și câteva ingrediente:

Atenuați îndârjirea cu care începeți discuția.

Acceptați poziția partenerului, admițând că ambele puncte de vedere sunt valabile.

Liniștiți-vă printr-o calmare de natură fiziologică.

Generați conversația de care aveți nevoie, în locul certei.

(„Viața în doi când suntem trei”)

Mai departe, sunt dezbătute pe larg aceste concepte și veți găsi chiar și chestionare pe care ambii parteneri ar trebuie să le soluționeze.

Nu cred că e nevoie să existe probleme în cuplu pentru a citi această carte, ci mai degrabă ambii părinți trebuie să accepte că în anumite situații pot apărea blocaje, iar acestea pot fi depășite mai ușor dacă ai la îndemână instrumentele necesare.

În plus, este bine ca, în urma fiecărui conflict, să analizați și să înțelegeți ce s-a întâmplat. De când am copiii, foarte des mă gândesc de ce am reacționat într-un anumit fel într-o situație dată. Nu e ușor să găsești punctele vulnerabile și mai ales nu e ușor să accepți că le ai, dar este esențial să faci asta dacă dorești să ai o relație armonioasă.

Sigur că nu putea lipsi un capitol legat de viața sexuală a cuplului, după apariția unui bebeluș. Iată ce secrete au descoperit cei doi autori, în urma anilor în care au studiat viața de cuplu:

1. Acceptați că lucrurile s-au schimbat de când a apărut bebelușul.

2. Cereți să faceți sex cu partenerul.

3. Vorbiți despre ce anume vă place în materie de sex și despre cum puteți face asta mai bine.

4. Faceți gesturi de afecțiune nonsexuală, în special atingeri.

5. Realizați că, în majoritatea cazurilor, el e un vajnic cuptor cu microunde și ea, un tuci domol.

6. Acceptați că o partidă rapidă e la fel de importantă ca un sex gourmet.

7. Acceptați masturbarea pentru a ajunge la orgasm.

8. Împărtășiți-vă fanteziile sexuale.

9. Discutați-vă cele mai ascunse sentimente și nu evitați conflictele.

(„Viața în doi când suntem trei”)

În final, cartea îndeamnă partenerii să se gândească la valorile comune pe care le au. E important să ne vedem relația ca pe ceva sacru, căci astfel vom gestiona diferit conflictele.

Huge hug!❤

Otilia S.

Lasă un răspuns