Cinci lucruri pe care să le faci cu cei mici în Opatija (Croația)

Despre Riviera Opatija se spune că are cea mai lungă tradiție în turismul croat, de aproape 170 de ani. Ceea ce puțini știu, însă, este faptul că aceasta poate fi locul perfect pentru o vacanță cu familia.

Când te gândești la destinații de vacanță în Croația, primul loc care îți vine în minte este Dubrovnik, dar, la doar o oră și jumătate de mers cu mașina din Zagreb veți ajunge la una dintre „perlele Adriaticii”, în Opatija. Despre experiența pe care am avut-o în capitala Croației am scris deja. Dar aventura noastră nu s-a oprit aici.

Opatija, Croația

Partea bună în Opatija este că sunt multe parcuri și alei pe care vă puteți plimba. E un oraș în care se îmbină clădiri elegante, de origine austro-ungară, și decoruri pe care le vezi în filmele italiene – leandri, străduțe cu piatră și terase cu fețe albe de masă, așezate chiar pe malul mării – așa încât acest mix vă va face să vă bucurați din plin de vacanță.

Dar iată ce puteți face cu cei mici dacă alegeți această destinație de vacanță.

Ieșiți la promenadă

Sunt foarte multe bulevarde și străduțe pe care vă puteți plimba în familie. Noi am urcat ambii copii în căruț, la cererea lor expresă, și am luat-o la pas prin stațiune.

De-a lungul mării, veți găsi o alee ce se întinde pe nu mai puțin de 12 kilometri, denumită lungomare, de unde veți putea să admirați priveliștea ce se desfășoară în fața voastră, dar și să vă opriți pe o bancă să respirați acest aer cu iz adriatic.

Odată ce veți ajunge aici, veți vedea statuia Fata cu pescăruș, una dintre emblemele acestei locații din Croația.

Opatija, Croația

Nu ratați Parcul Angiolina

Situat central și denumit astfel datorită vilei care se află aici, parcul este plin de bambuși, dar și de aranjamente florale deosebite, băncuțe cochete și alei pietruite bine îngrijite.

Mereu mi-au plăcut locurile cu vegetație bogată, situate lângă mare. Te poți relaxa după o zi de plajă, în drumul spre hotel, sau poți să te lași cuprins de vraja locului, atunci când soarele apune. Nu în ultimul rând, copiii pot alerga în voie.

Angiolina Park, Opatija
Sursa foto aici

Bucurați-vă de mini-plaja cu nisip de la Slatina

Aproape întreaga plajă de la Slatina este din plăci de beton. Totuși, ea este recomandată familiilor cu copii. Aici veți găsi mai multe tobogane gonflabile, trambuline și alte jocuri specifice pentru copii peste trei sau patru ani.

Chiar la ieșirea din parcul Angiolina, cum începe faleza veți găsi un mic colțișor cu nisip. Este o plajă de câțiva metri pătrați, dar e suficientă pentru copiii care vor să construiască un castel de nisip. Totodată, și intrarea în apă este lină, așa că poți sta liniștit dacă mergi cu un copil mai mic de trei ani.

Plajă cu nisip, Slatina, Opatija

Testați locul de joacă de la Grand Hotel Opatija

Acest loc de joacă a fost destinația noastră în mai multe seri la rând. Situat chiar în fața hotelului nostru, acesta a fost locul în care copiii au fugit, s-au cățărat, s-au jucat cu alți pitici proveniți din diverse țări (Italia, Rusia, Slovacia etc.), iar noi am putut savura un pahar de vin rose. Iar la astea se adaugă posibilitatea de a te bucura de priveliștea mării.

Încă ceva! Dacă ajungeți aici, intrați și în Osteria da Ugo, care e chiar lângă locul de joacă. Mirajul bomboanelor de ciocolată și al preparatelor de patiserie vă va acapara imediat. Ca să nu mai vorbim de decor. Dacă aruncați un ochi pe TripAdvisor vă veți convinge.

Plecați cu vaporul pe mare

Chiar dacă am lăsat-o la final, ziua petrecută pe vapor ne-a plăcut cel mai mult. Cu unanimitate de voturi, am stabilit că e chiar o activitate de neratat în Opatija. Costul unei plimbări este de aproximativ 100 de euro, pentru doi adulți și un copil de peste trei ani, iar în larg am stat cam opt ore.

Ne-am bucurat din plin de timpul petrecut împreună, dar și de vegetația care ne-a uimit încă dinainte de a ateriza în Croația. Mult verde – așa poate fi caracterizată această țară în două cuvinte.

Am plecat din Opatija în jurul orei 9.00 și, după încă trei opriri pentru a lua și alți turiști, am poposit pe Insula Beli. Aici am avut la dispoziție o oră și jumătate să ne bălăcim și să ne bucurăm de apa turcoaz.

Beli Beach, Croația

Apoi am pornit spre Malinska, o zonă a insulei Krk, caracterizată de hoteluri elegante situate pe faleză, iahturi scăldate de soare în port și o stare generală de „dolce far niente”. Aici Ingrid a adormit pe vapor, motiv pentru care am ieșit la explorat doar cu Filip. Mi-a plăcut zona, mai ales liniștea locului și aerul mediteranean, chiar dacă ne aflam la Marea Adriatică.

Țineți cont că:

-site-ul https://www.visitopatija.com/en vă poate oferi detalii prețioase despre această rivieră sau dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități pe care le puteți face în Opatija. În plus, găsiți o listă completă cu restaurante, monumente, hoteluri, plaje sau evenimente.

-prețurile sunt un pic mai mari decât în România. De exemplu, pentru o masă în oraș noi am plătit chiar 300-400 de Kune, ceea ce înseamnă aproape 300 de lei. Varianta tavernelor cred că este mai accesibilă, dar cu doi copii mici nu vrei să pierzi prea mult timp cu transportul până la masă și chiar cu așteptarea mâncării.

-majoritatea plajelor sunt din beton, dar sunt și excepții. Așa cum am scris mai sus, veți găsi și o plajă mică cu nisip, unde cei mici pot folosi în voie lopățelele și găletușele.

-seara, stațiunea este foarte animată. La majoritatea hotelurilor au loc recitale live. De altfel, chiar și în Parcul Angiolina erau petreceri în fiecare seară. Muzica, însă, nu este deranjantă. Este suficient de tare cât să se distreze cei prezenți, iar cei din jur să nu fie exasperați de bass sau de sonorizare.

-puteți mânca la Lido, unde veți beneficia și de o priveliște frumoasă, bucurându-vă de mare în toată splendoarea ei. De asemea, puteți testa preparatele de la Osteria da Ugo, despre care am scris mai sus, sau de la Ruzmarin, unde veți găsi fructe de mare proaspete și foarte bine gătite.

Huge hug! ❤

Otilia S.

Lasă un răspuns