24 de ore în Zagreb: Itinerariu cu copiii

Chiar dacă este capitala Croației, Zagreb este adeseori ocolit de turiști, care aleg să meargă în zona de coastă, mai ales pe timpul verii.

Totuși, acest oraș este foarte ofertant, atât pentru copii, dar mai ales pentru adulți.

Zona centrală a orașului are o arhitectură austriacă, în timp ce periferia arată impactul pe care l-a avut socialismul în această țară, așa că vei fi tentat să te simți ca în România.

Pe noi ne-a încântat faptul că există multe parcuri, cafenele și terase, dar și o infrastructură potrivită pentru cărucioare.

În acest articol vă propun câteva variante de locuri pe care să le vizitați în Zagreb în cazul în care trebuie să vă limitați strict la 24 de ore, cam atât cât am stat și noi în această frumoasă capitală europeană.

Începeți itinerariul cu Trg bana Josipa Jelacica

Noi ne-am cazat la Hotel National Plus, iar pentru a ajunge în această piață centrală am luat tramvaiul 6. Oricum, conexiunile mijloacelor de transport sunt foarte bune în acest oraș, motiv pentru care veți ajunge rapid în Trg bana Josipa Jelacica de oriunde ați pleca.

Priviți orașul de sus din „Zagreb Eye”

Chiar în zona centrală se află Turnul de Observație „Zagreb Eye”. Este vorba despre o clădire de birouri, iar la ultimul etaj, cu numărul 16, este amenajată o cafenea, de pe terasa căreia puteți admira orașul de sus.

Accesul costă aproximativ 40 de lei (60kn), iar din momentul în care ați cumpărat tichetul puteți intra de câte ori doriți, motiv pentru care dacă ajungeți aici dimineața puteți savura o cafea, iar mai târziu, puteți admira apusul cu un pahar de vin în față.

Plimbați-vă prin Orașul de sus

Din punctul zero al Zagrebului puteți merge spre Orașul de sus, un fel de centru vechi, unde veți găsi multe piațete, monumente istorice, Catedrala din Zagreb (construită în stil gotic, acest edificiu este și cea mai înaltă clădire din Croația), dar și stația de la Hop-on-Hop-Off. Aceasta e o variantă foarte bună de a vedea principalele atracții ale orașului. Din păcate, noi nu ne-am sincronizat cu programul acestui autobuz, așa că nu am apucat să călătorim cu el.

Dacă vă prinde ora prânzului aici, puteți testa mâncarea de la una dintre terasele de aici. Noi ne-am oprit la Ožujsko Pub Tkalča și ne-am delectat cu preparate tradiționale și bere locală. Am mâncat cevapi, care seamănă cu micii, dar sunt mai buni, pleșcăviță, care e o bucată de carne tocată, gătită la grătar, precum și un gulaș de vită.

Toate au fost super delicioase!

Mâncare locală, servită într-un pub din centrul Zagrebului

Cât timp am stat la masă, a avut loc ceremonia de schimbare a gărzilor, care este programată zilnic la ora 12.00. Începutul spectacolului are loc în Piața St. Mark, însă partea bună e că aceste „gărzi” se plimbă apoi prin oraș, așa că aveți toate șansele să vă bucurați de această tradiție.

Schimbarea gărzilor, Zagreb

Puțin mai sus de pub-ul unde ne-am oprit să luăm prânzul se află o cafenea cu un loc de joacă, unde copiii mai pot consuma din energie.

Loc de joacă în Orașul de Sus, Zagreb

Noi ne-am retras la hotel, pentru ca cei mici și cei mari să își încarce bateriile, iar mai apoi am continuat aventura urbană în Zagreb.

Bucurați-vă de atmosfera din Parcul Zrinjevac

Foarte aproape de centrul orașului se află Parcul Zrinjevac, unde mulți dintre locuitorii Zagrebului aleg să se relaxeze după-amiaza. Aici vin mulți copii care se joacă nestingheriți prin iarbă. Ceea ce am făcut și noi. Eu mi-am permis și luxul de a renunța la încălțăminte și să mă bucur de covorul natural.

Parcul Zrinjevac, Zagreb

Vizitați și grădina din fața Teatrului Național din Zagreb

După ce v-ați jucat în Parcul Zrinjevac, puteți merge pe jos încă cinci minute și veți ajunge la Teatrul Național din Zagreb. Este unul dintre obiectivele de top ale orașului și a fost construit în stil baroc după planurile arhitecților Fellner Ferdinand și Herman Helmer.

În fața teatrul se află o zonă verde, unde se desfășura un festival local, atunci când am vizitat noi Zagrebul. Mulți croați au venit cu păturele și diverse gustări și băuturi pentru a se bucura de spectacol.

Luați cina la Bistro Fotic

Am ales să rămânem în zona cetrală pentru a mânca cina, iar pașii ne-au purtat la Bistro Fotic, un restaurant cochet unde veți găsi preparate din bucătăria croată, mediteraneană și internațională.

Noi am testat niște paste de casă cu trufe, dar și o pizza, ca să fim siguri că mâncarea va fi pe gustul copiilor.

Mâncarea a fost excelentă. La fel și decorul și servirea!

Bistro Fotic, Zagreb

Încheiați distracția la Zoo

Finalul celor 24 (de fapt, 26) de ore petrecute în Zagreb ne-a surprins la Zoo. Grădina se află în Parcul Maksimir și puteți ajunge cu tramvaiul aici, cam din orice colț al orașului. În zonă, fiecare stâlp de electricitate este desenat ca un gât de girafă, astfel încât să puteți repera ușor acest obiectiv.

Această grădină este cea mai veche din sudul Europei, ea fiind deschisă încă din anul 1925. Aceasta găzduiește în jur de 200 de animale și este împărțită în mai multe secțiuni. De exemplu, puteți vizita Satul african, Casa tropicală sau Zona australiană. Mai mult, există un spațiul unde se află animale domestice, care umblă libere și puteți să vă jucați cu ele.

Pentru a intra, trebuie să achitați o taxă de 20 de kuna, ceea ce înseamnă cam 13 lei.

Grădina Zoologică din Zagreb

Extra tips and tricks pentru călătoria în Zagreb

➡ Moneda națională în Croația este kuna (1kn=0,64 lei) și nu se poate plăti cu euro nicăieri.

➡ Transportul în comun este destul de ieftin. O călătorie costă aproximativ 3 lei (5kn), dacă vă cumpărați biletul de la chioșc. Dacă achiziționați tichetul de la vatman, prețul este dublu. Atenție, însă, călătoria cu taxiul este destul de scumpă. Noi am plătit pentru o cursă de la aeroport la hotel, de circa 15 minute, 200 de lei (300 kn).

➡ Alegeți o cazare cât mai centrală. Prețul unei camere la un hotel de 3 stele este de aproximativ 50 de euro, însă puteți ajunge rapid la principalele atracții turistice.

➡ Majoritatea restaurantelor au mâncare internațională, ceea ce înseamnă pizza, paste și coaste.

➡ Bucurați-vă de călătoria în Zagreb. Este un oraș fermecător!

Huge hug! ❤

Otilia S.

3 comentarii

Lasă un răspuns