Slănic Prahova și Vălenii de Munte, destinații de weekend ideale pentru copii

La Vălenii de Munte ajungeți cam într-o oră și jumătate dacă plecați din Capitală.

Când ai copii, un criteriu important în alegerea unei destinații este distanța. Sigur că îți iei toate măsurile de siguranță: pleci atunci când e intervalul lor de somn, le oferi snack-uri sau busy bag-uri. Însă dacă vrei să fugi din oraș doar în weekend, atunci alegi o locație cât mai apropiată de casă.

Două dintre destinațiile de sfârșit de săptămână potrivite pentru cei care locuiesc în București sunt Slănic Prahova și Vălenii de Munte. Nu veți merge mai mult de o oră și jumătate, iar elementele naturale vă vor încânta din prima clipă.

Unde găsim mâncare gustoasă și accesibilă în Vălenii de Munte

Noi am optat pentru o cazare în Vălenii de Munte, pentru că a fost o ieșire planificată „de azi pe mâine”, dar am avut noroc de un spațiu potrivit pentru cei mici. Am ales Vila Madudu și ne-am bucurat de verdeață, piscină, loc de joacă pentru copii și de un foișor generos.

Vila Madudu, Vălenii de Munte

Legat de locurile în care puteți lua masa în Vălenii de Munte, noi am testat și ne-a plăcut Pizza Mania. Meniul nu conține doar pizza, ci și preparate românești sau internaționale. Prețurile sunt decente, iar decorul e foarte drăguț, având multe elemente naturale (lemn, de exemplu) și o lumină plăcută.

O ciorbă aici costă 8 lei, iar o pizza mare ajunge la 20 de lei.

Pizza Mania, Vălenii de Munte

Vizitați Salina (Mina Unirea)

Principalul punct de atracție din zonă este Salina. dacă vreți să faceți un tratament, e nevoie să consultați un medic înainte, pentru a vă prescrie o cură personalizată.

Din punctul nostru de vedere, chiar dacă am stat doar o oră în Salină, credem că acest lucru l-a ajutat pe Filip, care, (și) din cauza mai multor bronșiolite pe care le-a făcut în jurul vârstei de doi ani, are o formă de astm bronșic. Acum, că se apropie de patru ani, s-a ameliorat, însă pentru el salina e un mediu bun.

În interiorul salinei sunt amenajate mai mult terenuri de sport: fotbal, ping-pong, biliard, baschet, așa că dacă vreți să stați câteva ore aici nu vă veți plictisi. De asemenea, există o zonă cu leagăne și tobogane, unde cei mici se pot juca.

Salina Slănic Prahova (Mina Unirea)
Sursa foto aici

Tot ce trebuie să știți dacă mergeți în Salină

➡ Accesul costă 22 de lei pentru adulți și 16 lei pentru copiii peste trei ani. Cei mai mici de trei ani nu plătesc bilet.

➡ Pentru a ajunge în Salină veți fi preluați de un microbuz, care străbate preț de câteva minute stațiunea Slănic Prahova, iar mai apoi coboară în mină vreo 200 de metri.

➡ Timpul mediu de așteptare pentru a fi preluat de microbuz este de 45 de minute. Noi am stat ceva mai puțin, dar chiar și așa ni s-a părut destul de mult. La întoarcere din mină am avut noroc și nu am așteptat decât vreo cinci minute.

➡ Există o parcare unde vă puteți lăsa mașina, iar taxa este de 9 lei/zi.

➡ Pentru a vedea care este intervalul orar în care este deschisă salina, consultați pagina oficială a acesteia.

‼ În mină sunt în jur de 12 grade (aceasta este temperatura constantă, în tot timpul anului), așa că luați-vă haine groase la voi (dacă mergeți vara)! Noi am mers un pic cam prost echipați, în sensul că doar un hanorac peste tricou nu e suficient ca să vă simțiți confortabil. Să aveți o geacă pentru orice eventualitate.

Lacurile din Slănic Prahova au efecte terapeutice

Dacă ați ajuns în această zonă a țării puteți încerca și unul dintre cele patru lacuri din Slănic Prahova. Acestea au o concentrație mare de sare și sunt cunoscute pentru efectele terapeutice pe care le au nămolul și apa de aici.

Lacul Verde, Baia Roșie, Baia Baciului și Baia Porcului sunt variantele pe care le aveți la dispoziție pentru a înota și pentru o cură de tratament. Baia Roșie se pare că este cel mai bine întreținut bazin dintre cele patru, iar la Baia Baciului veți găsi o tiroliană. Noi nu am fost de data aceasta, dar le vom testa cu proxima ocazie.

Fotografiile au fost preluate de aici, de aici și de aici

Ce mi-a plăcut cel mai mult în această zonă

Departe de agitația orașului, aici chiar veți găsi o oază de liniște și relaxare. Peisajele ce duc spre Slănic Prahova (dinspre Vălenii de Munte) te ajută să te conectezi mai mult cu natura. Nuanțele de verde ce se întrepătrund în pădure, dar și mici platouri de pășune vă îndeamnă să vă opriți și să scoateți mingea din portbagaj.

De altfel, nu degeaba savantul Nicolae Iorga a iubit acest orășel, unde a trăit peste 30 de ani. Vă invit măcar (dacă nu chiar să vizitați Casa Memorială) să căutați pe internet ce povești interesante ascunde clădirea în care a locuit Iorga, pe care părăsit-o în urma cutremurului din 1940.

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”. Sursa foto aici.

Huge hug!

Otilia S.

Lasă un răspuns