Diana Mihăilă, specialist în organizare: Nu am o problemă să spăl în vacanță hainele de plajă. Ele se vor usca până a doua zi

Diana Mihăilă

Diana este primul blogger-specialist în soluții de organizare din România, membru al International Association of Professional Organizers. Pentru mine, Diana este persoana de la care am aflat că există Marie Kondo, iar astfel mi-am regândit modul în care am aranjat lucrurile în casă și mai ales în călătorii.

Mai mult decât atât, Diana este cea care inspiră și ajută, prin grupul ei de Facebook, peste 5.000 de persoane, inclusiv mame, să își gestioneze mai bine spațiul din casă sau de la birou, oferind soluții de organizare pentru timp, bani, casă sau bunuri.

În cadrul acestui interviu, Diana a explicat ce metode de împachetare a hainelor sunt practice atunci când plecăm în vacanță, care sunt lucrurile pe care le ia neapărat în valiză, dar și ce consideră că ocupă loc inutil în bagajul de călătorie.

În plus, bloggerul are un copil de aproape trei ani, Alex, așa încât sfaturile ei sunt nu doar teoretice, ci și practice, testate pe parcursul a circa 80.000 de kilometri pe care i-a zburat cu cel mic.

Nu în ultimul rând, Diana povestește și care a fost vacanța care i-a plăcut cel mai mult pentru că a venit la pachet cu o surpriză foarte plăcută (puteți citi despre aceasta spre finalul interviului).

Enjoy!

Diana, ești specialist în soluții de organizare, acest termen care pe multe mămici le sperie, mai ales când vine vorba de vacanțe. Uneori poate fi cel puțin provocator să pleci în concediu cu cel mic, mai ales că există tendința de a lua „toată casa după tine”. Spune-mi: există șanse de supraviețuire dacă nu ai luat trei trollere pentru două zile de relaxare?

Noi avem o regulă: nu luăm de acasă nimic din ce știm că vom găsi la destinație: creme, loțiuni, șampoane, scutece, șervețele, mâncare, fier de călcat… Luăm fix cât să ne ajungă în tranzit și nimic mai mult. Nu am călătorit niciodată în destinații izolate sau de risc!

La fel, dacă mergem într-o vacanță exotică nu am nicio problemă să spăl hainele pe care le purtăm la plajă, pentru că ele se vor usca negreșit până a doua zi. Și nici nu trebuie purtate la dungă!

Până la doi ani și jumătate, Alex a zburat circa 80.000 km. Cel mai lung drum a fost de 35 de ore (trei escale pe trei continente diferite). Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi fost să plecăm cu mai mult de o valiză de cală și câte un bagaj mic de cabină.  

La un an și trei luni am zburat către o destinație ce presupune să treci Atlanticul și Pacificul. Ne-am descurcat cu doar două trollere de dimensiune standard de cabină, plus geanta lui Alex cu scutece, șervețele, mâncare și haine pentru drum. Nu am luat nici măcar căruciorul cu noi. În aeroport îl plimbam pe valiză sau în sistemul de purtare, iar la destinația am cumpărat un căruț-umbrelă din Target. Cei mai bine investiți 20 de dolari.

Așa că da, îndrăznesc să spun că poți supraviețui foarte bine în vacanță cu un bagaj mic, dimensionat corect!

Diana, în vacanță alături de Alex și de soțul ei

Ce ponturi ai pentru cei care pleacă în vacanță cu cei mici, astfel încât să aibă un bagaj cât mai mic?

Înainte de orice călătorie este indicat să verificăm vremea la destinație pentru toată perioada pe care o vom petrece acolo. La fel și pentru zonele de tranzit dacă vom părăsi aeroportul. Sunt destule aplicații ce oferă estimări și pentru 30 de zile. Ajută să ne gândim și ce activități ne propunem să facem în vacanță (este sau nu mare/ocean/piscină, este sau nu o destinație bună de drumeții etc.). O unealtă extrem de utilă este Google Maps (street view), ce îți permite să vezi împrejurimile locului în care vei ajunge. Harta îți arată și dacă ai restaurante, magazine, hypermarketuri și atracții turistice în proximitate și nu numai. În funcție de aceste două mari aspecte decizi ce puni în valiză.

Dimensiunea bagajului se micșorează și dacă îți alcătuiești ținute cât mai versatile (o fusta lungă ce poate fi purtată și pe post de rochie, o cămașă ce se asortează la mai multe perechi de pantaloni etc.). Nu te aștepta ca la destinație hainele să se combine în mod miraculos între ele dacă acasă nu te-ai gândit măcar un pic la aspectul acesta. Planificarea ținutelor te ajută să nu cari cu tine mai mult decât ai nevoie, lucru ce se aplică și la adulți și la copii.

Eu stabilesc cantitatea optimă de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru Alex și în funcție de etapa de dezvoltare în care se află. De pildă, când era la auto-diversificare știam că își va murdări mai des hainele, cu sau fără bavetă. Deci eram atentă să am poate și cinci schimburi pentru o singură zi. Asta nu a însemnat niciodată că pentru o vacanță de 10 zile am luat 50 de ținute. Deloc! Am spălat de fiecare dată la final de zile lucrurile pătate. Nu doar pentru că îmi doream o valiză mai mică, ci și pentru că nu poți sta în cameră într-un sejur lung cu îmbrăcăminte ce transmite tot felul de mirosuri.

Metoda de împachetare se alege în funcție de tipul valizei. Pachetele de haine trebuie să aibă înălțimea aproape egală cu fiecare jumătate de valiză.

Diana Mihăilă

Un subiect important atunci când facem bagajul este modul în care sunt aranjate lucrurile. Ești specialist în metoda konmari, inventată de Marie Kondo, motiv pentru care te rog să ne spui și să ne arăți cum trebuie împăturite lucrurile, astfel încât să maximizăm spațiul pe care îl avem la dispoziție. Există diferențe în modul în care împăturim tricourile, blugii, hanoracele etc.?

Metoda KonMari se bazează pe faptul că hainele stau în picioare la finalul procesului de împăturire. Altfel spus, depozitarea se face pe verticală. Metoda este bună când pleci cu un rucsac ori cu o geantă de mici dimensiuni, pentru că pachetele de haine sunt foarte compacte. Se pliază de atâtea ori încât ajung să fie foarte mici și pe înălțime și pe lungime.

Indiferent ce ai de împăturit, Marie Kondo recomandă să creezi linii cât mai drepte cu fiecare nouă etapă de pliere. Chiar și când ai de strâns o fustă cloș.

Dacă pleci cu o valiză de cală, deci mare, stilul KonMari de împăturire nu mai este foarte eficient, pentru că rămâne prea mult spațiu neutilizat deasupra acestor pachete. Așa că recomandarea mea este să alegi metoda de împachetare a pieselor vestimentare în funcție de tipul valizei pe care o iei cu tine în vacanță. Pachetele de haine trebuie să aibă înălțimea aproape egală cu fiecare jumătate de valiză.

Este vară și majoritatea familiilor cu copii merg la mare. Ce trebuie să conțină bagajul celor care aleg această destinație și, mai ales, din experiența ta, care sunt acele lucruri pe care le pot lăsa liniștiți acasă?

Pentru că vacanțele la mare presupun foarte mult timp în aer liber este bine să avem cu noi haine lejere, din fibre naturale, ținute care pot fi combinate și accesorizate ușor, încălțăminte comodă. Pe plajă nu e nicio tragedie dacă te duci cu tricoul necălcat.

La fel, nu luăm după noi toate loțiunile și jucăriile gonflabile, pentru că acestea sunt unele dintre cele mai ușor de găsit lucruri la mare. Mai mult ca sigur copiii vor cere un suvenir, așa că poți „să te scoți” cu un colac nou sau cu o cremă cu personajul preferat.

Nu ai de ce să umpli jumătate de valiză cu scutece. Sigur vei găsi la un hypermarket marca folosită .

Diana Mihăilă

Există un număr „magic” al obiectelor și hainelor pe care le luăm când plecăm într-o călătorie? La ce trebuie să ne raportăm ca să spunem că e suficient și când crezi că am depășit măsura? Eu recunosc. Mereu mă întorc acasă cu 20% din haine nepurtate, atât când vine vorba de copii, cât și de mine.

Rețete magice nu există și nici soluții universal valabile. Te raportezi mereu la numărul de zile, la temperaturi și la activități. Nu luăm ceva doar pentru că s-ar putea să ne fie de folos. Dacă nu știu de acasă la ce îmi trebuie este foarte probabil să nu știu nici la destinație. Deci car un surplus zeci, sute și chiar mii de km. De ce?

O altă „risipă” la nivelul locului din bagaj cred că se face cu scutecele. Majoritatea pleacă cu un număr destul de mare de pamperși, aceștia ocupând loc prețios în valiză. Ce crezi? E absolut necesar să avem scutece pentru toate zilele de concediu sau ne putem descurca și la fața locului?

După cum povesteam, dacă nu mergi pe o insulă pustie – și nu cred că e cazul când călătorești cu un copil mic – nu ai de ce să umpli jumătate de valiză cu scutece. Sigur vei găsi în orice hypermarket marca folosită sau una comparabilă. Ce am luat noi în stoc suficient de fiecare dată a fost formula de lapte (două, trei cutii), care îl ajută să doarmă bine.

Diana Mihăilă, împachetând bagajul pentru vacanță

Aș vrea să vorbim puțin despre zborul cu avionul? Ce crezi că ar trebui să conțină bagajul de mână? Eu, pe vremuri, la începuturile mele în ale mămiciei, plecam cu foarte multe jucării, care stăteau efectiv degeaba, pentru că ceea ce e în jurul copiilor e mult mai tentant decât valiza noastră cu jocuri.

Bagajul copilului meu conține haine de schimb cât să ajungem la destinație (plus unul, două rânduri extra în caz că se rătăcește valiza de cală), scutece de unică folosință și șervețele umede cât pentru una, două zile, biberon/cană de apă, snacks-uri, jucăria preferată (Mickey Mouse), câteva mașini mici, o carte de citit, una de activități și o tabletă de copii. În septembrie, Alex face trei ani.


Chiar dacă Alex nu își amintește mare lucru din destinațiile vizitate, de fiecare dată, după vacanță vedem că a progresat și că a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. Credem foarte mult în influența pe care o are expunerea la medii diferite.

Diana Mihăilă

Povestește-mi cum sunt vacanțele voastre cu cel mic? Reușiți să vă organizați la fel de bine în trei, precum atunci când erați doi voi doi?

Noi ne organizăm infinit mai bine de când avem copilul, pentru că acum avem nevoie mai mult ca niciodată de mâini libere. Plecăm cu minimul necesar fiindcă vrem să fim mobili și să putem să ne ocupăm de Alex când are nevoie de atenția noastră. Adică mai tot timpul.

Recunosc că la primul drum făcut cu el, pe la trei luni, am umplut mașina: pătuț, sterilizator, pachete de scutece, șervețele și lapte, rânduri peste rânduri de haine… Pe atunci nu știam cum se doarme cu un bebeluș în pat și nici nu voiam să riscăm să nu găsim ceva din ce știam că folosim zilnic. A trecut timpul și ne-am mai relaxat, am văzut că un om mic nu are nevoie chiar de atâtea lucruri și că e mult mai practic să plec la drum cu cantitățile bine calculate. Nu are sens să zic de nervii pricinuiți de căratul întregii recuzite.

Care a fost călătoria care v-a plăcut cel mai mult pe care ați făcut-o împreună și care este amintirea cea mai dragă?

De când suntem părinți nu am plecat niciodată singuri. Și dacă am fi avut ajutor cu cel mic, la fel am fi procedat. De ce? Pentru că este timpul nostru împreună, în care suntem relaxați și în care putem explora locuri noi, în care putem dormi împreună și ne putem juca mult mai mult decât reușim acasă, unde avem program și obligații de adult. Chiar dacă Alex nu își amintește mare lucru din destinațiile vizitate, de fiecare dată, după vacanță vedem că a progresat și că a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. Credem foarte mult în influența pe care o are expunerea la medii diferite.

Deși primul zbor l-a făcut la șase luni, prima și cea mai dragă amintire în trei este călătoria în Suedia, la Faviken, pentru o experiență culinară la cel mai izolat restaurant de stele Michelin din lume. Pentru asta am mers cu avionul, am luat autocarul, trenul, autobuzul și taxiul. Alex avea un an și o lună.

Apoi, la un an și trei luni am plecat cu el în Hawaii, o destinație în care ne-am întoarce în orice moment pentru clima fantastică, vegetația incredibilă și mâncarea variată.

La doi ani și cinci luni, am fost în Auchland, Noua Zeelandă. Alex își amintește că acolo a văzut pinguinii, iar noi nu vom uita niciodată că aceasta a fost vacanța în care am aflat că vom fi patru.

Diana Mihăilă, alături de familie la mare

Care crezi că este ingredientul unei vacanțe reușite atunci când pleci cu cei mici?

Este esențial să te relaxezi. Doar e vacanță! Dacă ești într-un loc sigur, copilul poate sta și cu o pată pe tricou. Nu pică cerul! Noi, când suntem plecați, nu ținem foarte tare la program. Alex doarme când doarme și mănâncă fix când îi este foame. Dacă acasă avem o rutină, căci trebuie să meargă la grădiniță la o oră anume, în vacanță nu ne mai gândim la asta. Destul o facem în restul anului!

Sigur, fiecare părinte știe ce este mai bine și mai bun pentru copilul său și evit să dau sfaturi. Prefer să spun ce funcționează pentru noi și dacă vi se pare de încercat, încercați! Dacă nu, nu! Ideea este să faci din vacanță o amintire plăcută!

În toamna acestui an, alături de alte cinci mame cu comunități puternice și cariere pe măsură, Diana Mihăilă va iniția evenimentul #MareaOrganizare2. Atunci vor fi prezentate „nu doar soluții de organizare pentru casă, ci și sfaturi pentru o mai bună gestionare a timpului, a banilor și a vieții personale (elemente ce țin de personal organizing)”, spune ea.

Lasă un răspuns