Cât e vara de lungă, parcă tot nu îți ajung weekend-urile pentru tot ce îți propui să faci cu cei mici. Fie că vrei neapărat să îi duci la o mică fermă, fie mergeți să vă cățărați prin copaci, într-un parc de aventură, sau poate pur și simplu vreți să vă plimbați cu barca, ei bine, în jurul Capitalei sunt multe variante de a transforma timpul liber în timp ocupat.
Acest text vă prezintă idei ce se pretează celor ce nu vor să facă mai mult de o oră de acasă până la destinație, motiv pentru care veți găsi sugestii de locuri ce se află la maximum 50 de kilometri de punctul zero al Bucureștiului și majoritatea oferă și spații de cazare.
Edenland
Deschid lista cu unul dintre locurile noastre preferate de lângă București. Din Piața Victoriei ajungeți cam în 20 de minute, cu mașina, în condiții de trafic de weekend.
Principala atracție de aici este parcul de aventură, dar vă puteți distra și în zona locului de joacă, puteți să jucați paint-ball sau să mergeți la ateliere de pictură. De asemenea, sunt organizate cursuri de echitație, iar cei mici pot să se plimbe cu poneiul.
Pentru a consulta lista completă a activităților din parc, intrați pe pagina lor oficială. Aici veți găsi și prețurile aferente fiecărui tip de agrement în parte.
Dacă vă prinde foamea, la Edenland găsiți un restaurant cum sunt cele de tipul împinge tava. Mâncarea e ok, iar prețurile sunt decente.
În plus, aici puteți să rămâneți și peste noapte. Au căsuțe în copaci, motiv pentru care poveștile pot prinde un nou contur la lumina lunii. Prețul de închiriere al unei căsuțe pleacă de la 290 de lei și ajunge până la 490.
Parcul Comana
La circa 40 de kilometri de Capitală găsim o altă oază de verdeață, aer curat și oportunități de joacă.
Spiritul aventurier poate fi mulțumit încă de la intrarea în parc. Trasee prin copaci, închirieri de biciclete sau tiroliana sunt variante potrivite pentru copiii care nu se mulțumesc cu distracția de la locurile de joacă din oraș.
La capitolul prețuri, escalada costa 50 de lei, tiroliana e 10 lei, închirierea unei biciclete ajunge 15 lei/oră. Apropo de biciclete, sunt câteva prevăzute și cu un suport special pentru copii mici.
Vă recomand și plimbarea cu trenulețul pentru Parcul Comana. Veți afla detalii interesante despre acest loc, ce țin de originile lui, dar și povești despre Delta Neajlovului care dau un farmec aparte destinației.
În acest parc există și căsuțe pe care le puteți închiria. Noi am stat la Casa Pescarului și ne-am simțit excelent.
Aici există și un restaurant, iar vara cei mici beneficiază și de un loc de joacă amenajat lângă acesta. Vă recomand să comandați din timp mâncarea pentru că în weekend e destul de aglomerat și servirea este ceva mai lentă. Oricum, preparatele culinare sunt proaspete și gustoase, iar prețurile sunt rezonabile.
Pentru mai multe informații, accesați pagina oficială a Casei Comana.
Ferma animalelor Pantelimon
Această fermă-parc este una dintre locațiile în care noi am fost de multe ori. Copiilor le plac animalele, nu este departe de Capitală (sunt 12 kilometri între Piața Universității și fermă), iar viața la țară poate fi testată pe îndelete de cei mici.
Pe lângă multele animale de aici (măgari, rațe, iepuri, capre, oi, porci), veți găsi și câteva spații de joacă, ce constau în trambuline la sol (arată ca o jumătate de balon ce iese din pâmânt), tiroliană (pentru copiii peste trei ani), plimbări cu poneii sau mici ateliere.
Trebuie să știți că există și varianta de a închiria foișoare special amenajate la această fermă, pentru a organiza petreceri de copii. Dacă aniversarea celui mic este iarna, există o mansardă destinată petrecerilor ce poate fi rezervată. Dacă aveți nevoie de mai multe detalii, click aici.
Mai mult, veți găsi și produse lactate – obținute de la vacile fermei -, care sunt foarte bune și la prețuri decente.
În incinta fermei este și un restaurant, însă, mie nu prea îmi place mâncarea de acolo. Găsiți preparate de tip fast food, gratar de pui sau – dacă aveți noroc – supă. Fiind tranzitat în mod special de copii, mi-ar fi plăcut să existe meniuri mai sănătoase.
Grădina Vlăhiia
Grădina Vlăhiia are o poveste interesantă, care se răsfrânge mult asupra modului în care arată. Cristian Dumitrescu, proprietarul acestei locații, spune că aici se împletesc „toate firele vieții sale, de la valorile tradiționale românești, deprinse în Făgărașul copilăriei, la influențele culturale asimilate în Canada și Toscana”.
Tocmai de aceea, această locație are un farmec pitoresc, dar este întregită de gastronomia din lumi atât de diferite, pe care le-am precizat anterior.
În fine, locul transmite simplu dragostea de viață, de tradiție și de tihnă. Copiii se vor simți foarte bine aici, printre case vechi maramureșene, strămutate în domeniu, cei mici bucurându-se de multă verdeață și spațiu de joacă liberă.
Mașini de epocă, o micro-fermă, un restaurant cu bucate alese, un muzeu al țăranului și unul al icoanei. Toate, în aceeași grădină. Să vă spun că au și loc de joacă special pentru copii, iar din când în când au loc evenimente dedicate acestora? Ei bine, da! Tocmai de aceea cred că e o variantă excelentă de petrecere a timpului liber. Puteți să rămâneți și peste noapte, iar dacă vă interesează variantele de cazare, puteți consulta site-ul lor.
Domeniul Greaca
Dacă locațiile prezentate anterior erau pretabile pentru o după-amiază, la Domeniul Greaca ar fi bine să optați pentru cazare. Chiar dacă e aproape, cam la 50 de kilometri de București, nouă drumul ni s-a părut lung și obositor.
Odată ajunși ne-a întâmpinat o cameră frumos decorată, piscine pentru adulți și copii, dar și o panoramă frumoasă.
Experiența a fost plăcută, însă, personal, mi s-a părut supărător faptul că locul de joacă pentru copii se încingea foarte tare pe parcursul zilei, nefiind niciun pic de umbră în acea zonă.
Mâncarea restaurantului este ok, iar multe preparate sunt de origine piscicolă.
În loc de concluzie
Acest articol este destinat preponderent locațiilor unde puteți rămâne peste noapte și care pot fi considerate child-friendly. Sigur că lângă București există mult mai multe locații unde vă puteți destinde, între acestea numărându-se Palatul Mogoșoaia, Domeniul Buftea, Cernica sau locurile de agrement din Comuna Belciugatele. Acestea vor constitui baza unui text pe care îl voi scrie ulterior.
Potensmedelapoteket