Vara este anotimpul meu favorit. Pentru că e cald, pentru că e vacanță și probabil pentru că în acest anotimp m-am născut. Toamna, însă, e o perioadă de tranziție ce aduce cu sine ploaie, vânt și alte fenomene meteo ce te fac să te mobilizezi mai greu dacă vrei să ieși din casă, mai ales cu doi pitici după tine.
Toamna poate fi, totuși, fermecătoare prin nuanțele în care se „îmbracă” natura. Să stai să privești căderea frunzelor poate fi o adevărată terapie pentru minte și suflet.
Am găsit un loc unde poți să te bucuri de acest anotimp în toată splendoarea sa. Atât tu, ca adult, cât și copiii. Se numește Ferma Dacilor și e situată la 90 de kilometri de București, undeva în apropiere de Mizil.
Peisaje din Toscana, la o oră și jumătate de Capitală
Ferma Dacilor este situată în zona Dealul Mare, cunoscută pentru numeroasele crame ce pot fi găsite aici. Și unde există crame, există și multă viță de vie. Ei bine, chiar dacă nu am fost niciodată în Toscana, imediat ce am văzut dealurile viticole din această regiune am zis că reproduc foarte bine imaginea din centrul Italiei. Cea pe care o știu din poze, evident.
Coline acoperite cu viță de vie, un soare tomnatic ce mângâie blând pământul și aerul curat fac drumul către Ferma Dacilor unul de poveste.
De altfel, chiar și ultimele sute de metri ce duc la această locație sunt pitorești. Un drum îngust, ușor accidentat pe alocuri, flancat de o pădurice în ambele părți, te fac să te întrebi dacă nu cumva ai greșit traseul. Iar apoi, Ferma apare ca un miraj.
Căsuțe ce reproduc așezările dacice
Chiar după ce parcurgi drumul despre care vorbeam mai sus te întâmpină, pe partea dreaptă câteva așezări ce au fost construite exact ca și locuințele dacilor. Pe partea stângă, se înalță semețe căsuțele din lemn, în genul celor construite în copac. Farmecul acestora cred că e mai degrabă porțiunea din sticlă ce se află în podea, dar și modul în care sunt decorate.
Lemn, covoare țesute și niciun televizor te fac să te bucuri de acest loc, fără a fi distras de lucruri mai puțin importante.
În plus, aici vei găsi un prilej bun de a-i explica celui mic cum trăiau dacii pe vremuri, cum se foloseau de materiale ce le aveau la îndemână (lemn, piatră), pentru a-și construi locuințele.
Bucuria copiilor la fermă? Animalele!
Sunt multe animăluțe la Ferma Dacilor și asta e partea cea mai frumoasă de aici. Cai, ponei, iepuri, diferite tipuri de păsări și minunatele căprioare fac din acest loc unul în care să poți cu ușurință să evadezi din cotidian.
Îmi place că proprietarii fermei permit hrănirea necuvântătoarelor de către cei care le trec pragul. Copiii sunt mereu fascinați de această activitate.
Tot aici veți găsi câțiva căței. Noi am fost de vreo patru sau cinci ori la Ferma Dacilor și mereu mi s-a părut că sunt alte patrupede. Probabil e un flux continuu sau poate doar mi s-a părut. Oricum, sunt pașnici și dornici să te însoțească în explorarea universului în care își fac veacul.
Dincolo de activitățile legate de cei ce cu ușurință ar putea urca în Arca lui Noe, la fermă mai există și alte tipuri de activități. Mie, de exemplu, îmi plac multe scaunele din lemn, de tip șezlong, unde vă puteți odihni. Asta dacă mergeți fără micii exploratori.
Între primele dăți în care am fost noi la fermă, la etaj exista o zonă de joacă, însă, recent au schimbat destinația spațiului și au pus mese și scaune, extinzând astfel restaurantul. Păcat. Era un loc potrivit pentru cei mici, mai ales pe timp de iarnă.
Pâine la vatră, vin autohton și preparate din carne bio
Cel puțin asta susțin proprietarii și tind să îi cred pe cuvânt, judecând după gustul mâncărurilor. În meniu veți găsi ciorbă de cocoș, ciorbă de fasole cu afumătură, pui la ceaun, cârnați de mistreț și multe alte delicii. Totuși, dacă bateți drumul până aici eu zic să renunțați la dietă puțin, pentru că, până la urmă, un pic de șuncă nu a omorât pe nimeni.
Copiii s-au delectat cu ciorbele, dar și cu salata de vinete, unul dintre preparatele lor culinare favorite.
De fapt, datorită mâncării am auzit pentru prima dată de Ferma Dacilor. Pe Facebook era promovat un eveniment de către Adi Hădean, unde promitea să aibă loc un desfăt culinar, cu preparate la grătar și ceva coaste. Nu am mai ajuns la eveniment, însă am adăugat locul pe lista celor pe care voiam neapărat să le vedem.
Și ne-a plăcut atmosfera și mâncarea, așa că am revenit, după cum spuneam, de mai multe ori.
Degustări de vin în apropiere de Ferma Dacilor
Dacă sunteți dornici să vedeți procesul prin care vinul ajunge în pahar, în apropierea Fermei Dacilor puteți face tururi ghidate ale cramelor, vă puteți plimba printre butoaie și puteți gusta licoarea bahică, alături de brânzeturi rafinate.
LacertA, Viile Metamorfosis, Ceptura și Domeniile Tohani sunt patru dintre acestea, dar oferta este mult mai mare și mai variată.
Noi nu am trăit încă această experiență, însă atunci când vor mai crește copiii sigur vom merge să vedem povestea vinului spusă de cei care se dedică acestui sector.