Tot ce trebuie să știi pentru a obține viza de turist pentru SUA: acte, cost și interviu

Statele Unite ale Americii
Drew Angerer/Getty Images

Încă nu am ajuns în Statele Unite ale Americii, dar este una dintre destinațiile unde mi-ar plăcea să merg. De curând, am văzut ce implică procesul de obținere a vizei pentru SUA, căci soțul meu a aplicat pentru aceasta.

Sunt câteva site-uri ce conțin informații utile în acest sens, însă, mai jos, o să încerc să sintetizez toți pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a obține viza pentru America (în cazul în care călătoriți în calitate de turiști). Procesul nu e foarte complicat, dar durează un picuț până ajungeți la faza de interviu, care este și ultima.

Formularul DS-160

Primul pas pe care îl ai de făcut dacă vrei să obții viza este să completezi acest formular. Întrebările sunt în limba engleză și la fel trebuie să fie și răspunsurile. Chestionarul este împărțit pe mai multe secțiuni, astfel că va trebui să furnizezi date despre educația ta, despre situația familială, despre ce alte țări ai vizitat de-a lungul vieții, dar și informații legate de motivul vizitei.

În acest context, trebuie să spui unde vei sta în timpul călătoriei în SUA. Așadar, gândiți-vă în ce zonă v-ar plăcea să mergeți, faceți rezervare la un hotel, iar în chestionar treceți date legate de această unitate de cazare.

În al doilea rând, trebuie să încarci o fotografie, care îți va folosi și în momentul interviului. Așadar, ea trebuie făcută la un studio foto și e necesar să îndeplinească un anumit format. În plus, asigurați-vă că primiți fotografia atât în format digital, cât și print. Cu printul veți merge la interviu, iar poza aceasta va fi pusă pe viza pentru America.

Atenție! În momentul în care vei începe să completezi Chestionarul DS-160, vei primi un applicant ID. Notează undeva acest cod, pentru că îl vei folosi ori de câte ori te vei deloga de la chestionar. Cu alte cuvinte, există posibilitatea să întrerupi completarea acestui formular, iar mai apoi vei putea reveni foarte ușor asupra lui dacă vei ține minte acest applicant ID, dar și parola pe care ai setat-o.

Plata taxei pentru viză

După ce termini de completat Chestionarul DS-160 vei primi un email, pe care va trebui să îl printezi și să te prezinți cu el la interviu.

Totodată, vei primi și informații legate de plata taxei pentru viză. Aceasta se plătește online sau la Banca Transilvania (noi am optat pentru a doua variantă). Când mergeți la bancă, trebuie să vă prezentați cu un cod, pe care îl obțineți accesând acest link, așa că fiți atenți să nu îl uitați acasă!

Costul se ridică la 160 de dolari (720 de lei), bani care nu se restituie dacă nu ajungeți la interviu sau dacă nu obțineți viza.

După ce achitați banii, veți primi un al număr foarte important. Codul de confirmare a plății vă va fi util mai departe pentru programarea la interviu. De asemenea, chitanța trebuie adăugată în lista actelor cu care vă duceți la ambasadă.

Programarea la interviu nu se va putea face în aceeași zi în care ați făcut plata. Procesarea acesteia din urmă durează câteva ore, așa că nu vă speriați (cum am făcut eu!) dacă nu vă acceptă codul de confirmare imediat. Așteptați până a doua zi și veți continua ușor procesul.

Sursa informației aici

Programarea interviului

Pentru a vă programa la interviu, intrați pe acest link, iar pașii de aici încolo sunt foarte simpli. Vă alegeți data și ora la care puteți merge și cam aici se încheie procesul pe care îl aveți de făcut din fața calculatorului.

Din cate am observat, în cel mult o săptămână veți găsi un loc disponibil. Probabil această perioadă variază în funcție de luna în care vreți să obțineți viza. E posibil ca vara să dureze un pic mai mult, fiind mai multe solicitări.

Printați documentul primit drept confirmare finală, care conține un anumit cod de bare, pentru că vă va fi necesar la interviu.

Interviul final

Încercați ajungeți mai devreme decât ora stabilită online pentru interviu, pentru că va trebui să mai parcurgeți câteva etape înainte. În primul rând, va fi scanată hârtia pe care este trecut codul de bare de care vorbeam anterior. Apoi, va trebui să lăsați telefonul și alte dispozitive electronice ce vor fi returnate când veți pleca acasă.

Veți trece pe sub un dispozitiv similar cu cel din aeroport, primiți un bon de ordine, lăsați dosarul cu documente (am atașat o fotografie, ca să fie ușor să le bifați înainte să plecați de acasă) și aștepți să își vină rândul.

Veți ajunge în fața unui ofițer al Ambasadei și va trebui să răspundeți la câteva întrebări. Interviul va fi, evident, în limba engleză, însă nu e nevoie să știți foarte bine limba. Nu cred că necunoașterea limbii engleze e un criteriu de refuzare a vizei.

Întrebările sunt legate de motivul vizitei, în general, așa că nu vă faceți griji că nu veți ști ce să răspundeți.

Mai departe, pașaportul va rămâne la ambasadă (în cazul în care primiți viza) și, mai apoi îl veți primi prin curierat rapid TNT, cu viza atașată, contra sumei de 24 de lei.

Tot ceea ce trebuie să conțină dosarul pentru obținerea vizei

Copii au nevoie de viză?

Da, copiii, indiferent de vârsta lor pot călători în Statele Unite ale Americii doar cu viză. Diferența constă în faptul că minorii până în 14 ani nu trebuie să se prezinte la Ambasadă pentru interviu.

Copiii cu vârsta de 13 sau mai mică pot rămâne acasă în timp ce părinţii lor (sau reprezentanţii legali) se prezintă la interviul de viză în numele lor, conform site-ului Ambasadei SUA.

În cazul în care ambii părinți au deja viză, trebuie să adunați câteva acte și să le trimiteți prin aceeași firmă de curierat de care pomeneam anterior -TNT.

Pentru a ajunge la acest pas, însă, trebuie să urmați aceiași pași pe care i-am descris mai sus. Completați Formularul DS-160, în numele copilului, plătiți taxa, vă înscrieți la interviu pe acest site. 

În urma programării, veți primi un cod de confirmare, iar acesta trebuie să fie pus în dosarul ce va fi trimis la Ambasadă. Pe lângă acest cod, trebuie să mai trimiteți și: pașaportul copilului, dovada că ați achitat taxa de viză, confirmarea că ați completat Formularului DS-160, copii după pașapoartele și vizele părinților.

Link-uri utile

Site-ul Ambasadei – este locul unde veți găsi cele mai corecte, actualizate și utile informații legate obținerea vizei de turist.

Informații legate de fotografia pentru pașaport găsiți aici. Puteți să faceți poza și la cabina aflată în incinta Ambasadei, dar puteți să veniți și cu ea pregătită. Atenție, însă! Așa cum scriam și mai sus, aceasta trebuie să aibă un anumit format.

Detalii privind taxa pentru viză puteți găsi aici.

Adresa Ambasadei este Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6, București 015118 și aici găsiți informații despre modul în care puteți ajunge mai ușor la destinație.www.playersclubvipcasino.co.uk

Lasă un răspuns