Pe Eliza Ene-Corbeanu probabil o știți „de la televizor”. Avocat de succes, ea este înzestrată și cu harul scrisului, motiv pentru care vă invit să descoperiți „Viața la Curte”, o colecție de povești ascunse în dosarele penale, presarate cu iubiri pasionale și criminali periculoși.
Eliza a deschis, pentru acest interviu, cutia cu amintiri din vacanțe. Vietnam, China, Mexic sau Jamaica sunt doar câteva din cele peste 20 de locații de pe mapamond, pe care le-a vizitat cu copiii.
Are, deci, experință la capitolul vacanțe cu cei mici, iar unele dintre destinațiile despre care mi-a vorbit îmi erau necunoscute, dar le-am trecut rapid pe „wish-list”.
Spre finalul interviului, veți afla și câteva sfaturi specializate legate de demersurile pe care trebuie să le faceți dacă serviciile unei firme de turism sau ale unui companii aeriene nu sunt pe măsura așteptărilor.
Vă invit, așadar, să descoperiți o mamă călătoare atrasă mai mult de experințele cu care se întoarce din călătorii și mai puțin de realaxarea de pe o plajă însorită.
Eliza, ai doi copii minunați – Ema și Patrick -, despre care ai vorbit și cu alte ocazii. Spune-mi cum sunt vacanțele alături de ei? De ce anume ții cont cel mai mult atunci când plecați undeva în familie?
Nu concep ideea de vacanță fără ei și de puține ori mi s-a întâmplat să plec undeva singură. Îmi amintesc că Patrick avea 4 ani, iar Ema 6 ani și jumătate când am plecat în Hong Kong și Vietnam. Toată lumea era îngrozită – cum să duci niște copii atât de mici la capătul lumii ? A fost o vacanță perfectă și de atunci am prins curaj. China și Mexic au fost cele mai îndepărtate destinații pentru ei, dar aventura continuă!
Nu mergem niciodată de două ori în același loc, pentru că pământul e mare și sunt atâtea locuri noi și minunate de descoperit.
Cum alegi destinațiile de vacanță? Îi întrebi și pe ei unde vor să meargă sau îi anunți pur și simplu unde are loc următoarea călătorie?
Ne uităm pe hartă si hotărâm împreună unde vom pleca, în funcție de fiecare anotimp. De obicei iarna mergem în zone mai calde, iar vara ne aventurăm în destinații mai puțin prietenoase, cum ar fi Norvegia sau Suedia.
De exemplu, copiilor le plac foarte mult croazierele, pentru că iubesc călătoriile pe apă și au posibilitatea să își facă prieteni din toată lumea.
Care sunt locurile în care ați mers în vacanță împreună? Care este Top 3 destinații perfecte pentru voi?
Până acum am reușit să explorăm împreună peste 20 de țări de pe patru continente. Cel mai mult cred că le-au plăcut vacanțele în SUA, dar mai ales excursia la Disney World din Orlando.
Următoarea pe lista preferatelor este Dunn`s River Falls din Jamaica, o cascadă pe care urci în contra apei curgătoare; această experiență a fost și cea mai amuzantă și distractivă dintre toate călătoriile, pentru că pare nefiresc să străbați la pas o cascadă, ținându-te de mână cu zeci de oameni, pe care nu îi cunoști, dar de care trebuie să te ții pentru a reuși să termini întreg traseul.
New York ul este orașul nostru preferat. Copiii au fost fascinați de zgârie norii care aproape ating cerul, de Brodway, de agitația continuă și de luminile care nu se sting niciodată, de Statuia Libertății sau Time Square.
Un loc în care m-aș reîntoarce, deși e contrar politicii noastre de călătorie, este Madeira, sau insula florilor cum i se mai spune.
Pentru noi este un loc ideal pentru că, nefiind tocmai prieteni cu soarele, temperatura constantă de 25-28 de grade este perfectă pentru vacanță.
Cel mai pitoresc traseu, pe care cu siguranță nu îl vom uita, a fost călătoria cu mașina spre Key West, pe traseul numit Florida Keys (un lanț de 200 de insule unite între ele de o autostradă de 110 mile cu vedere la ocean și 42 de poduri).
„Media de pași zilnici în vacanțe este în jur de 25.000”
Eliza Ene-Corbeanu
Există un anumit tip de locație care vă place în mod deosebit? Poate vă plac plimbările în orașe pline de istorie sau să leneviți la plajă în Turcia? Ori poate preferați schiul pe o anumită pârtie sau relaxarea în țările exotice?
Cum îți povesteam nu suntem iubitori de soare și plajă, așa că locurile noastre ideale de călătorit sunt cele mai puțin călduroase. Suntem persoane foarte active, media de pași zilnici în vacanțe este în jur de 25.000.
Ne place să explorăm, să vizităm cât mai multe locuri, să ne aventurăm în destinații mai puțin turistice, să facem lucruri ieșite din obișnuit (de exemplu, în Jamaica am străbătut un râu destul de agitat, în niște gogoși gomflabile imense).
Care e destinația care te-a schimbat cel mai mult? Există un loc în lume unde ai fost într-o călătorie și s-a transformat dintr-o vacanță într-un moment revelator al vieții tale?
Fiecare loc pe care l-am vizitat a avut ceva special. Mă documentez destul de mult înainte de a alege o destinație și, de obicei, am o listă cu lucruri pe care trebuie să le facem când ajungem acolo.
După fiecare călătorie rămân amintiri frumoase, uneori înveți lecții de viață, cunoști oameni cu mentalități foarte diferite de ale tale și realizezi că ești norocos, sau, din contră, că ți-ar fi fost mai bine să te fi născut în altă parte.
În final, dorul de casă te aduce cu picioarele pe pământ și simți că cel mai bine îți este acolo unde ai rădăcinile.
„Cele mai frumoase călătorii le faci împreună cu familia”
Eliza Ene – Corbeanu
Dacă ai primi 20.000 de euro pentru a pleca într-o vacanță, unde ți-ar plăcea să mergi și pe cine ai lua cu tine?
Aș merge în Australia și Noua Zeelandă. Tot amân această călătorie de vreo zece ani, dar va veni și momentul ei.
Cele mai frumoase călătorii le faci împreună cu familia, așa că nu voi merge de una singură.
Revenind puțin de la atributul tău de mamă la cel de avocat, spune-mi, ți s-a întâmplat vreodată să dai în judecată o anumită firmă de turism sau o companie aeriană în urma unei probleme întâmpinate în vacanță?
Spre norocul meu, nu mi s-au întâmplat niciodată lucruri neplăcute în vacanțe. Colaborez cu aceeași agenție de turism de zece ani, sunt foarte serioși, iar dacă am nevoie de ajutorul lor, oriunde în lume, sunt extrem de eficienți.
În privința companiilor aeriene am două preferințe (Turkish airlines și KLM), iar pentru destinații în Europa prefer Taromul care nu m-a dezamăgit niciodată.
Dacă o familie se confruntă cu o situație neplăcută din cauza unei agenții de turism sau a unei companii aeriene, ce o sfătuiești să facă? Au șanse de câștig, în general, omenii care dau în judecată astfel de entități?
Categoric da. Din păcate foarte mulți turiști români au fost păcăliți de agenții de turism fictive, care le ofereau vacanțe la prețuri mai mici, dar în final s-a dovedit a fi o mare înșelătorie.
De cele mai multe ori pagubele se recuperează, dar este nevoie de răbdare și multă determinare.
În privința companiilor aeriene lucrurile sunt mai nuanțate.
Primul lucru ce trebuie făcut în cazurile în care un pasager are probleme (de orice natură cu un zbor) este să adreseze o plângere companiei aeriene.
La nivelul UE există chiar un formular de plângere al pasagerilor ale căror drepturi au fost încălcate, prin refuzul la îmbarcare, întârzierea sau anularea zborului.
Pasagerii trebuie să primească despăgubiri, redirecționare și asistență din partea companiei aeriene care operează respectivul zbor, în caz contrar, fiind angajată răspunderea companiei.
Cu toate acestea, sfatul meu pentru cei care călătoresc este acela de a-și face asigurări de călătorie, pentru că pot apărea situații imprevizibile, iar aceste asigurări sunt o garanție că nu își vor pierde banii.
https://paradise8casino.de/