Case ecologice din cob în România: Variante de cazare în construcții de poveste

Începutul de an aduce și noi planuri de vacanță. Există multe variante pe care să le luați în calcul, adaptate bugetului și preferințelor. Dar ce ar fi dacă ați testa un tip de turism ecologic.?

Oarecum similar cu vacanțele din copilărie, când mergeați la bunici, turismul la care mă refer are la bază locuințe construite din materiale naturale. Mai exact, este vorba despre cob (un amestec ce are la vază lutul). Casele construite din cob nu sunt numai ecologice, dar sunt și extrem de frumoase din punct de vedere arhitectural.

Cei mici și cei mari se vor simți pe un tărâm de poveste și acesta e doar primul pas către o experință inedită. Citind despre avanatajele acestui material, recunosc că m-am trezit visând la o casă eco-friendly, durabilă, economică și cu adevărat inedită.

Dar să vedem unde, în România, puteți vedea case din cob și care dintre ele oferă și cazare.

Castelul de lut „Valea zânelor”

Încep cu această locație pentru că a fost și prima de acest tip pe care am văzut-o. Am scris deja despre experința noastră aici și aș vrea doar să precizez că, deocamdată, aici nu puteți rămâne peste noapte, căci nu există variante de cazare. Totuși, locul rămâne magic, iar povestea din spatele lui e la fel de interesantă.

Doi soți aleg să renunțe la viața din Capitală pentru a-și trăi visul departe de agitația urbană. Da, locul arată fabulos, dar asta și datorită meșterilor care au lucrat la el, căci nu e lucru facil să lucrezi cu atâta dăruire și îndemânare.

Dacă aveți nevoie de mai multe date, aici e pagina oficială a locației, iar aici găsiți un text fain despre cei doi proprietari.

Castelul de lut „Valea Zânelor”, Sibiu

Cob Village

„Sătucul din lut” a fost al doilea contact pe care l-am luat cu acest tip de construcții. Am scris deja aici câteva detalii.

Partea bună (așa cum am scris și în textul anterior) la „Cob village” este că organizează ateliere tematice pentru copii. De obicei, ele sunt destinate grupurilor din grădinițe sau școli, dar sunt cazuri în care pot fi aduși micuții și individual.

Prețul cazării este de circa 250 de lei pe noapte, cost ce include și micul dejun.

Cob Village, Buzău

Popasul Verde

O altă locație ce pare locuită de „hobbiți” este Popasul Verde, situat în Munții Rodnei, la Sângeorz Băi. La fel ca în cazul anterior, acoperișul este acoperit de vegetație, fapt ce ajută la un consum mic de energie, dar e și un loc perfect de folosit ca terasă, căci proprietarii au pus aici o masă și două scaune.

Foarte frumoase sunt detaliile decorative: flori desenate la intrare, trunchiurile de copaci ce par că sprijină așezarea și elementele naturale folosite la amenajările interioare, care scot la iveală dragostea de tradiție și natură.

Popasul Verde se poate închiria complet de la două până la șase persoane. Casa are intrări separate pentru a oferi o experiență cât mai plăcută și intimă. Costul închirierii pleacă de la 40 de euro, dar mai multe informații găsiți pe site-ul lor.

Popasul Verde, Sângeorz Băi

Dealul Verde

Cel mai recent loc de agrement construit din cob este Complexul „Dealul Verde”. Aspectul inedit al locației este că este construită exclusiv sub pământ.

Complexul are opt camere, șapte dintre ele sunt duble, iar una este twin. Deocamdată, nu există date exacte despre cât costă cazarea, însă un pachet de Crăciun sau de Revelion a costat 2.700/persoană. Acești bani acopereau cazarea și trei mese pe zi.

Dealul Verde, Sibiu

Avantajele caselor din cob

Cobul este un amestec între lut, nisip și paie. El se pune pe zid umezit și apoi se modelează conform tehnicilor de olărie, combinate cu cele de zidărie.

În urma documentării, am aflat că există în România un arhitect care stă în spatele Castelului Zânelor, dar și al așezării „Cob Village” și al „Popasului Verde” de la Sângeorz Băi. Se numește Ileana Mavrodin și ea însăși are o astfel de locuință.

„Casele tradiționale au farmecul lor, sunt vii, respiră și reglează natural umiditatea la 50%, asemenea corpului uman; ele au rezistat sute de ani așa, răcoroase vara și călduroase iarnă”, spune Ileana Mavrodin.

Arhitecul organizează la Casa Verd din Sasca ateliere unde participanții învață să lucreze cu lutul, află cum poate fi folosit la zidărie, la tencuieli, dar și la realizarea vopselelor naturale.

Ileana Mavrodin

Lasă un răspuns