#StareDeUrgență: O listă de idei pe care le puteți aplica în această perioadă

rainbow
Sursa: https://www.uctoday.com/collaboration/team-collaboration/building-colourful-communication-strategy-ale-rainbow/

Știu că abia ați așteptat primăvara cu alaiul ei de flori și mai ales cu posibilitățile nelimitate de petrecere a weekend-urilor sau a timpului liber, în general. Cu toții aveam liste, planuri și programări pentru următoarea perioadă. Iată, însă, că trebuie să trăim cu acestă poveste numită „coronavirus”. La început totul părea să nu aibă de-a face cu realitatea noastră, căci China cea îndepărtată nu putea să ne trimită nouă un astfel „cadou”, asemeni comenzilor de pe AliExpress.

Dar a ajuns pe calea aerului și în România și în prezent ne aflăm în Scenariul 3. Aveți aici informații oficiale despre ce înseamnă acest lucru. Iar aici găsiți o sinteză a lucrurilor care se schimbă în viața publică. Dacă nu ați adoptat deja sugestiile următoare, iată ce ne recomandă autortiățile române să facem în această perioadă:

Sursa: Guvernul României.

Izolarea socială e cheia

Știu că e greu să stați acasă cu copiii atâtea zile. Trebuie să găsești mereu activități de a-i întreține, de a-și consuma energia. La noi în casă s-a vorbit mult despre acest subiect și simt că au înțeles că altă variantă nu avem.

În acest secol al tehnologiei și, mai ales, cu viteza internetului din România, găsiți multe activități ce pot fi făcute indoor cu copiii. De la tutoriale pe YouTube la fotografii inspiraționale pe Pinterest, veți găsi informații potrivite în funcție de vârsta, aptitudinile și de plăcerile celor mici.

Nu ieșiți din casă decât dacă este neapărat nevoie să o faceți. Evitați aglomerațiile și, mai ales încercați să rămâneți sănătăși. Întreg sistemul medical din România este afectat de numărul în creștere al infecțiilor cu COVID-19, iar tratarea virusului Sars Cov 2 va fi, în curând, prioritatea 0.

Probabil că cei mai mulți angajatori au înțeles riscurile la care se expun anagajații când vin la job și, acolo unde se poate, au acceptat să lucreze remote.

Munca de acasă e mai complicată dacă sunt copii prin preajmă, dar veți supraviețui
Sursa foto aici

Și totuși ce putem face 

Grădinița copiilor ne trimite în fiecare după-amiază materile după care să lucrăm acasă cu ei. Sunt lecțiile pe care le-ar fi făcut, în mod normal la grădiniță și, pentru a nu rămâne în urmă cu materia din Programa Școlară, copiii își antrenează creierul acasă.

Eu am descoperit caietele de la Editura Diana. Sunt aprobate de Ministerul Educației și oferă multe tipuri de exerciții pentru copii, ce-i drept care au trecut de doi ani. De asemenea, Editura Edu oferă o gamă variată de exerciții pe care le puteți face acasă cu copiii.

Nisipul kinetic, plastilina, puzzle-urile, acuarelele sau cărțile de pictat cu apă, lego, picnicul în living, ascunsul în cort, jocuri de rol, cărțile (de povești, pop-up, cu sunete) sunt toate bune să le folosiți acum.

Multe instituții s-au adaptat la noua realitate cu care ne confruntăm și funcționează online:

  • Opera Comică pentru Copii transmite live spectacolele. Urmăriți pagina lor de Facebook.
  • Dana Rogoz a anunțat că va citi, zilnic, de la ora 16.00, pe Facebook, o poveste pentru copii, pentru a susține părinții să stea în casă.
  • Câteva povești audio puteți găsi și la mine pe blog. De asemenea, o colecție de teatru radifonic găsiți și aici
  • Puteți face tururi virtuale ale muzeelor din România. Lista o găsiți aici . Mai există o listă disponibilă și pentru muzeele din străinătate, pe care o puteți consulta aici
  • Cei de la NASA oferă copiilor jocuri și activiăți online
  • Dacă aveți abonament la Netflix sau HBO GO puteți să urmăriți acolo câteva filme sau seriale educative pentru copii. În funcție de vârstă, găsiți acolo proiecții cinematografice potrivite. Lama Lama, Matei Mașinescu, Zootropolis, UP – Deasupra tuturor, Coco, Wonder, Frozen, Despicable Me sau Inside Out sunt doar câteva sugestii

Câteva activități pe care le puteți face în casă cu copiii

Ce beneficii ne aduce această izolare

Dacă e să privim exclusiv partea plină a paharului, iată câteva aspecte pozitive în a sta în casă în această perioadă:

-petrecem mai mult timp în familie. Ne jucăm mai mult, vorbim mai mult unii cu alții și ne bucurăm de cuibușorul nostru. Multe mame se plâng că sunt „prea multe jucării în casă”. Inclusiv eu. Iată că e momentul să ne jucăm cu toate!:)

-facem economii. De la o înghețată în oraș până la un weekend la munte, bugetul familiei va fi bucuros în perioada asta. Facem economii pentru momentul în care vom putea pleca din nou în călătorii

-ne protejăm pe noi și, mai ales, pe membrii vulnerabili ai familiei. Bunicii și străbunicii sunt cei mai expuși în fața infecțiilor cu coronavirus.

-îi protejăm și pe toți ceilalți din jurul nostru, nu numai din anturaj, nerăspândind virusul, căci putem fi purtători asimptomatici ai COVID-19;

-gătim mai mult (cu sau fără copii). Eu i-am implicat în acest proces și pe Ingrid și pe Filip, încă de mici. Da, durează mai mult să faci de mâncare când patru mânuțe se bagă peste tot, dar poate fi și distractiv. Renunțăm o perioadă la mâncarea livrată acasă, dar și la ieșirile la restaurant.

-consumăm mai puțin și reducem poluarea. Iată un lucru pe care cu toții ni-l dorim: să stăm în orașe cu mai puține noxe. În acest context, putem avea și asta!

-lăsați copiii să se plictisească. E ok să testeze și acest sentiment. Nu mereu poți găsi variante de a te distra în viață, iar plictisul poate apărea uneori și asta e perfect normal!

„În seara aceasta, înainte de culcare, gândiți-vă la când o să ne întoarcem din nou pe străzi, la când ne vom putea îmbrățișa din nou, la momentul în care făcând cumpărăturile împreună ni se va părea o sărbătoare!
Să ne gândim la când ne vom întoarce în cafenele, la pălăvrăgelile noastre, la selfie-urile laolaltă.
Să ne gândim când totul va fi doar amintire, dar normalitatea ni se va părea un dar neașteptat și minunat!
Vom iubi tot ce până acum ni se părea banal. Fiecare secundă ne va fi fără preț!
Înotatul în mare, asfințitul soarelui, răsăritul, toasturile, râsetele…
Vom râde din nou împreună. Fiți tari și aveți curaj!”


Papa Francisc 

Lasă un răspuns