„Micuțele doamne”, de Louisa M. Alcott, este o carte pe care am primit-o și recunosc că nu m-aș fi gândit să o cumpăr. Ceea ce am descoperit în paginile ei mi-a plăcut mult, pentru că m-a purtat cumva cu gândul la perioada liceului, atunci când citeam pe nerăsuflate scrierile lui Jane Austen. Dar cel mai mult mi-a plăcut că am descoperit caractere umane ce frumos se modelează.

Onestitatea, modestia și loialitatea sunt virtuți ce stau la baza romanului, care prezintă povestea de viață a celor patru surori March, pe durata a aproximativ 12 luni, acțiunea desfășurându-se ciclic de la un Crăciun la celălalt. Meg, Jo, Beth si Amy locuiesc împreună cu mama lor și cu Hanna, femeia care le ajută în treburile casnice. Tatăl fetelor este plecat pe front, pentru a-i ajuta pe soldați, el fiind preot.

Margaret, cea mai mare dintre surori, avea șaisprezece ani și era foarte drăguță, fiind rotunjoară, cu ochii mari, părul castaniu, bogat și mătăsos, o gură dulce și mâini albe, cu care se mândrea. Jo, de cincisprezece ani, era foarte înaltă, zveltă și avea părul castaniu, amintind cumva de un mânz, căci niciodată nu prea știa cum să se poarte cu membrele lungi, care mereu păreau a-i sta în cale. (…) Elizabeth, sau Beth, cum o striga toată lumea, era o fată rumenă de treisprezece ani, cu părul moale și ochii strălucitori, cu o atitudine reținută și o voce timidă și cu o expresie liniștită pe chip care doar rareori îi dispărea. (…) Amy, cea mai mică, era o persoană foarte importantă – cel puțin după părerea ei. Era o fată cu pielea albă, ochii albaștri și părul blond, ce i se cârlionța pe umeri, zveltă și palidă și care se purta mereu ca o doamnă , foarte atentă la manierele și felul său de a se exprima.

Micuțele doamne

Personajul cel mai bine conturat este „Jo”, o fată care are curajul de a spune tot ce gândește, fără a se cenzura și fără a-i fi teamă să lupte pentru idealurile sale. De altfel, Jo este autoarea însăși, pentru că volumul este o autobiografie.

Acțiunea nu este una complexă, iar sfaturile desprinse de aici o fac o carte potrivită mai curând pentru o adolescentă. Chiar și așa, e o lectură plăcută pentru orice vârstă, până la urmă, pentru că este scrisă într-o notă optimistă și induce o stare de bine. Iată un pasaj care relevă acest lucru:

Ceasul bătu miezul nopții și în camere era liniște, în timp ce o siluetă se strecura neauzită de la un pat la altul, întinzând o cuvertură aici, îndreptând o pernă colo și oprindu-se să privească lung și tandru fiecare față adormită, să o sărute pe fiecare, bincevântând-o, și să rostească acele rugăciuni pe care le fac numai mamele. În timp ce ridică draperia pentru a privi în noaptea întunecată, luna apăru brusc dintre nori și străluci deasupra ei, ca și cum ar fi șoptit: „Nu plânge, suflet drag! Mereu există o lumină în spatele norilor!”

Micuțele doamne

Personajul din citatul de mai sus este chiar mama fetelor, un om foarte cald, iubitor și înțelegător. Acel tip de mamă care are mereu o vorbă înțeleaptă pentru copiii ei, dar și o mângâiere pregătită chiar și pentru cei ce greșesc. De fapt, de la ea pornesc toate acele virtuți despre care am amintiti puțin mai devreme, pe care le-a sădit în sufletul fiecăreia dintre fete. Pentru că, până și fiica cea mai dornică să aibă o viață grandioasă ajunge să aprecieze valoarea lucrurilor nemateriale.

Atunci înțelese Margaret, pe când stătea singură, cu lacrimile-i curgându-i pe lucrul de mână, cât de bogată fusese în lucruri mult mai prețioase decât luxul și banii – dragoste, protecție, pace și sănătate, adevăratele binecuvântări ale vieții.

Micuțele doamne

Cartea a fost ecranizată de mai multe ori. Pe HBO GO veți găsi chiar și un serial ce se bazează pe această poveste.

Cel mai recent film ce a pornit atât de la romanul clasic, cât şi de la alte scrieri ale Louisei May Alcott, este regizat de Greta Gerwig. Din distribuție fac parte Meryl Streep, Saoirse Ronan, Timothee Chalamet, Florence Pugh, Laura Dern și Emma Watson. Abia aștept să îl văd!

De asemenea, există și o peliculă lansată în 2017, bazată pe aceeași carte.

Little women

Lasă un răspuns