Expert în turism, despre călătorii post-COVID19: Vom fi mai precauți și vom rezerva vacanțele mai aproape de data plecării

simona serban

Simona Șerban este o tânără antreprenoare care și-a transformat pasiunea în business. Deține o agenție de turism – Allegro Travel – și este, pe deasupra, mamă de gemene. Ei bine, Simona a venit cu o serie de răspunsuri pentru cei care se întreabă: „Când vom călători din nou?”, „Ce facem cu rezervările noastre, în plină pandemie?” sau „Cum pot recupera banii plătiți drept avans pentru vacanță?”

Specialistul în turism crede că, cel mai târziu în vara anului 2021, ne vom întoarce la normalitatea pre-COVID-19, dar, pentru o perioadă, vom fi mai precauți și mai atenți la polițele de asigurare medicală pe care le încheiem. O altă schimbare în comportamentul turiștilor va fi aceea că, atunci când se vor ridica restricțiile de circulație, vor alege destinații apropiate de casă.

Vă invit să descoperiți ce se întâmplă cu tichetele de vacanță primite în 2019, dar și ce puteți face dacă zborul v-a fost anulat, din cauza pandemiei. În plus, vă ofer și o doză de optimism, pentru că Simona spune că este doar „o chestiune de timp” până când va trece această perioadă neagră.

Turismul a fost unul dintre domeniile cel mai afectate de criză provocată de coronavirus. Cum ați resimțit tu și familia ta acest fenomen?

Activând de atâta vreme în turism, călătoriile au devenit pentru toată familia un stil de viață. În fiecare an aveam vacanțe planificate atât în străinătate, cât și în România. Nici anul acesta nu a fost o excepție. Aveam rezervări efectuate încă din luna decembrie dar probabil va trebui să le reprogramăm.

Instituirea stării de urgență a afectat mobilitatea tuturor, dar și activitatea agenției mele de turism, cum era de așteptat. Într-adevăr a fost primul sector în care semnele crizei provocate de noul coronavirus s-au făcut simțite. Principala mea preocupare a fost să aduc acasă oamenii care erau deja plecați în diverse colțuri ale lumii. A fost destul de dificil, țînând cont că toate țările își închideau granițele sau restricționau transportul aerian. Apoi am început să gestionez panică turiștilor cu vacanțe imediat următoare, ceea ce punea pe mine o presiune extraordinară. Familia mea a simțit și ea efectele, am fost destul de absentă ultimele săptămâni încercând să soluționez favorabil cererile turiștilor. Dar cred și sper că am reușit să fac asta în proporție de 90%.

Cum arată acum o zi din viața unui agent de turism? Situația te provoacă să regândești strategia în cazul agenției tale de turism.

În primele luni din an sunt la mare căutare cererile early booking, așa că eram în plină perioadă de rezervări când a început pandemia. Acum aș fi finalizat rezervările pentru 1 Mai. În schimb, le reprogramez sau anulez, în funcție de dorințele turiștilor. Este cumva frustrant să muncești dublu sau triplu cu venituri 0, dar sunt convinsă că va trece și nebunia asta. O perioadă, probabil, toți ne vom axa pe vacanțele în România, prin urmare am luat deja legătura cu diverse unități de cazare pentru a ne oferi condiții flexibile de anulare gratuită sau reprogramare a vacanței. În cazul în care această pandemie va continuă să producă efecte, mi-am dorit că turiștii mei să aibă siguranță că nu pierd sumele achitate. De asemenea, am implementat plata cu cardul pentru a susține eforturile de distanțare socială și termenii izolării la domiciliu.

„Majoritatea companiilor aeriene fie reprogramează, fie creditează rezervările sub formă de vouchere”

Simona Șerban

Multe persoane și-au rezervat și chiar și-au plătit vacanțele. Ce îi sfătuiești pe clienții tăi în legătură cu vacanțele programate pentru la vară?

Vara este încă destul de departe, iar starea de urgență este decretată până la dată de 15 mai, urmând că apoi, treptat, să fie ridicate restricțiile. Din iulie – august probabil că se va putea călători și în straintate. Pe turiștii mei deja i-am sfătuit să aibă răbdare și să discutăm cu aproximativ o lună înainte de dată plecării. Este prematur să vorbim în termeni clari despre ce va fi la vară. Am, totuși, turiști care au dorit să își anuleze concediile, acceptând condițiile de penalizare contractuale. Este de înțeles, mulți sunt nesiguri pe locul de muncă sau capacitatea financiară pe care o vor avea după ridicarea restricțiilor.

Ce pot face oamenii care și-au plătit vacanțele și nu mai pot primi banii înapoi sau, pur și simplu, nu găsesc înțelegere din partea operatorilor de turism sau a companiilor aeriene. Cărei autorități se pot adresa?

În primul rând ar trebui menționat că ne confruntăm cu două situații diferite în ceea ce privește vacanțele turiștilor. Una a rezervărilor care urmau să se desfășoare pe perioada stării de urgență și, a doua, cea a rezervărilor din afară datelor menționate de către autorități. Tratăm, în prezent, doar rezervările pe aprilie, maxim luna mai, în funcție de comunicatele primite din partea companiilor aeriene și a unităților hoteliere. Nu cunosc cazuri în care oamenilor să le fi fost refuzată oferirea de alternative.

Majoritatea companiilor aeriene fie reprogramează, fie creditează rezervările sub formă de vouchere. Aceste vouchere pot fi folosite pentru rezervări efectuate în următoarele 12 luni. Turiștii ar putea rezerva alte vacanțe, chiar și pentru decembrie 2021.

Unitățile de cazare au reprogramat deja vacanțele în proporție de 95%, însă este adevărat că nu oferă rambursare.

Această politică de reprogramare a fost deja adoptată de majoritatea țărilor europene. Guvernul bulgar, de exemplu, a interzis total rambursările, oferind doar posibilitatea reprogramarii în alte perioade cu aceeași grilă tarifară pe parcursul anului în curs. Țări precum Germania, Spania, Italia, Franța oferă vouchere în loc de rambursare sau reprogramează cu acordul turistului. Așadar, opțiuni sunt, banii nu se pierd. Sunt măsuri care împiedică colapsul turismului și ajută la redresare în perioada post-criză.

Frustrarea turiștilor este de înțeles, toți ne dorim să putem pleca în vacanță. Dar, la cum se prezintă situația la nivel mondial, eu m-aș bucura să știu măcar că tot voi pleca la un moment dat 😊.

„Valabilitatea tichetelor de vacanță care urmau să expire a fost prelungită până în mai 2021”

Simona Șerban

Cum crezi că se vor schimbă obiceiurile turiștilor din România după ce pandemia se va sfârși?

Cred că odată ce ai prins gustul vacanțelor, este imposibil să renunți la ele. Probabil că o perioada toți vom fi mai precauți. Vom încheia polițe de asigurare medicală care ne acoperă și în caz de pandemie, vom rezerva vacanțele mai aproape de data plecării și vom începe mai întâi cu plecări scurte în România, urmând a ne aventura tot mai departe peste hotare. Oamenii sunt și vor fi întotdeauna dornici de experiențe culturale, aventură, cunoaștere. Sfera mobilității ne este grav afectată în prezent, însă cu atât mai mult vom vrea să evadăm odată ce trece coșmarul COVID-19. Pentru că va trece, e doar chestiune de timp și puțin optimism.

Vom mai călători în siguranță? Când crezi că poate fi proiectată o dată realistă pentru momentul în care ne vom putea face liniștiți bagajele pentru o călătorie?

Cu siguranță vom mai călători în siguranță. Nu este nici prima și nu va fi nici ultima dată când omenirea întâmpină greutăți. Dar întotdeauna ne-am revenit, mai puternici decât înainte. O vom face și acum. E în firea umană. Preconizez că, până cel târziu în vara anului 2021, vom lasă în urmă perioada COVID-19, din toate punctele de vedere.

Cum crezi că ar putea fi sprijinit turismul românesc, după terminarea pandemiei?

Turismul românesc trebuie sprijinit încă de pe acum. Ar fi utilă relaxarea condițiilor de impozitare, atât pentru Horeca cât și pentru agențiile de turism care continuă să lucreze, însă cu venituri 0. Ar ajută la traversarea perioadei de criză și ar relaxa presiunea economică în perioada post-criză.

Primele demersuri au fost deja făcute. Valabilitatea tichetelor de vacanță care urmau să expire a fost prelungită până în mai 2021 și au fost deja aprobate tichetele de vacanță în format electronic pentru anul 2021.

Eu sunt convinsă că turismul, ca și activitate, se va redresa de la sine. A făcut-o și în trecut, o va face și acum. Stă în natură noastră să explorăm, să cunoaștem, să înțelegem. Nimeni și nimic nu ne va lua asta 😊.

Lasă un răspuns