Călătoriile la bordul rulotei. Interviu cu o mămică ce a ales această vacanță alternativă

Interviu Ana. Vacanța cu rulotă

Din cauza pandemiei, tot mai multe familii își regândesc planurile de vacanță. Vor să se asigure că este păstrată distanța socială, dar că au totuși acces la destinații frumoase. Tocmai de aceea, părinții aleg să ofere celor mici experiența unei călătorii cu roluta.

E complicat? Există locuri de campare? De ce ar trebui testată o astfel de vacanță? Sunt întrebări la care ne răspunde Ana Badiu, o mămică cu experiență în acest domeniu.

De unde a pornit ideea de a vă cumpăra o rulotă? Cum ați ales tipul și ce dotări ați căutat să aibă?

Ana: Cochetam de mult cu ideea. Mereu îi invidiam pe cei care circulă cu rulota, văd un loc frumos și opresc acolo. Dar decizia a apărut atunci când băiețelul meu avea în jur de un an și am mers un weekend cu cortul. Nici n-am simțit că am copil … sau cățel, amândoi s-au jucat și distrat atât de tare, încât și eu am avut timp să mă relaxez, bronzez, să citesc, lucruri pe care nu le mai făcusem în escapdele din ultimul an. M-am distrat, da,  dar tot am simțit lipsa electricității, a unui duș, a unui pat.

Așa că am decis să căutăm rulotă.  Nu știam exact ce vrem, așa că am apelat la un specialist care ne-a învățat la ce să ne uităm- cel mai important, ne-a explicat, să nu aibă infiltrații. Ca și dotări nu am ținut la ceva anume, căci aveam în plan oricum să mai investim pe lângă, de exemplu în panou solar, dar am vrut să fie bine întreținută și să aibă totul funcțional, mă refer la sobă, frigider, hotă, robineți etc.

Care sunt principalele provocări atunci când mergeți cu rulota în vacanță?

Ana: Cea mai mare este clar alegerea locului în care să campăm, pentru că vrem să avem apă în apropiere, să fie și o priveliște frumoasă, să nu dăm nas în nas cu animale sălbatice, să avem internet și nu fie pericole prea mari pentru copil.  Apoi, ne dorim să fie locuri retrase, dar să avem la maxim o oră de mers cu mașina magazine, farmacii și la maxim două ore locuri de vizitat/petrecut timpul. 

Merită închiriată măcăr pentru un weekend o rulotă pentru libertatea pe care ți-o oferă, de a sta în mijlocul naturii și totuși de a te simți ca acasă”

Dincolo de părțile mai complicate, de ce ar trebui o familie să testeze măcar o dată o vacanță cu rulota?

Ana: Deși ai parte de mult mai mult confort, e cumva ca și mersul cu cortul- nu i se potrivește oricui. Nu e ca la hotel când doar despachetezi bagajul, trebuie așezată rulota cât mai plan cu putință, instalat cortul pentru umbră, deschisă apa, conectat gazul, etc, plus că și drumul e mai lung pentru că nu poți circula cu mai mult de 90 de km pe oră. Deci, ai dreptate, e și complicat. Dar merită închiriată măcăr pentru un weekend o rulotă doar pentru libertatea asta pe care ți-o oferă, de a sta în mijlocul naturii și totuși de a te simți ca acasă.

Care este locul care v-a plăcut cel mai mult și unde ați campat?

E greu de nominalizat, toate ne-au plăcut, că altfel nu am fi tras pe dreapta. Oricum, aș alege mai degrabă zonele muntoase decât marea, de exemplu. În munții Apuseni m-am simțit perfect. De asemenea, pe Transfăgărășan mergem mereu cu drag.

Vacanța cu rulota

E greu să călătorești cu un toddler? Cum decurg traseele voastre?

Ana: Aș minți dacă aș zice că nu este greu. Ca în bancul acela: părinții nu merg în concediu, ci doar au grijă de copil în alt oraș. Planul de bătaie este același mereu: plecăm dimineața la drum, cu el odihnit. Pe drum citim mult și am grijă să am în mașină cărți și jucării noi. Nu mergem niciodată mai mult de patru ore și facem popasuri, când reușim, în zone cu parcuri ca să se joace și să obosească.  Ziua o începem cu multă joacă că să fie apoi receptiv față de activitățile pe care le propunem pentru ziua respectivă, iar dacă mergem, de exemplu, la un muzeu sau restaurant fără loc de joacă, compensăm apoi cu activități care îi fac lui plăcere. 

Voi ați călătorit și în străinătate cu rulota?

Ana: Nu, nu ne-am încumetat încă. Ce ne reține este distanța, căci, așa cum spuneam, poți circula cu maxim 90 de kilometri pe oră atunci când tragi rulota și am sta prea multe ore pe drum. Am preferat până acum varianta călătoriei cu avionul, mai ales că băiețelului îi plac mult avioanele și dacă ar fi după el ar zbura săptămânal :).

Există aplicații speciale pentru rulotiști”

Există grupuri online de rulotiști? De unde vă luați informațiile legate de campinguri, trasee, facilități din această zonă?

Ana: Da, există foarte multe grupuri online precum și aplicații pe telefon unde sunt prezentate campinguri și zone frumoase de vizitat. Ne-au fost de mare ajutor, e o comunitate frumoasă, cu oameni săritori, care fac schimb de ponturi/ informații. La un moment dat, administratorul unui grup destinat rulotiștilor care preferă vacanțele off camping, adică în afara campingurilor, în natură pur și simplu, a trimis tuturor membrilor stickere pentru rulotă cu o ilustrație ce semnifică mersul off. Din banii lui, fără să ceară nici măcar contravaloarea transportului. Am fost foarte impresionată. Ce îmi mai place la aceste grupuri este că sunt imediat sancționați cei care lasă gunoaie în urma lor, fac focul pe pământ sau deversează apele reziduale în locuri neamenajate.

Unde v-ar plăcea mult de tot să mergeți?

Ana: Mi-ar plăcea să fac turul Europei cu rulota, dar aștept să mai crească băiețelul. Până atunci mi-ar plăcea să ajung la Cazanele Dunării, căci, spre rușinea mea, nu am vizitat până acum zona.

Lasă un răspuns