Copenhaga: Unde ne cazăm, ce mâncăm și cum ne descurcăm cu transportul

sursa foto aici: http://www.copenhagenize.com/2010/01/thief-steals-cargo-bike-and-3-sleeping.html

Am povestit deja ce am făcut în Copenhaga aici și aici, însă as vrea să dau câteva ponturi și legate de cazare și locurile de luat masa din acest oraș.

 Unde te cazezi în Copenhaga

Când ne-am hotărât să mergem în capitala daneză și am deschis Booking-ul, am avut o ușoară strângere de inimă. Cazarea este foarte scumpă, chiar și dacă stai la periferie. Multă lume alege să se cazeze în orașe situate în apropiere de Copenhaga sau chiar la Malmo, în Suedia.

Există, însă, un plan B! www.airbnb.com este site-ul prin care am reușit să scăpăm de această grijă! Am închiriat un apartament, iar norocul nostru a fost că proprietarii aveau și ei un copil de aceeași vârstă cu Filip. Casa era astfel amenajată încât nu existau pericole pentru bebe, iar „gadget”-urile pe care ni le-au pus la dispoziție (scaunul de masă, antemergător) ne-au fost de real folos.

În plus, am avut o bucătărie foarte bine echipată, astfel încât am putut găti în voie pentru Filip, fapt ce nu a dat peste cap programul de mese.

Ce și unde am mâncat

Toată lumea te avertizează când pleci într-o țară precum Danemarca: „Totul e foarte scump!”. Este mai scump, dar nu atât încât să nu îți permiți să iei cina în oraș sau să mori de foame, pentru că nu te poți apropia de prețuri.

În marketuri, majoritatea produselor sunt eco, bio. Poate și de aici, prețurile ceva mai mari. O pâine costă cam 18 coroane (2,4 euro aproximativ), dar nu toate prețurile sunt așa.

Referitor la restaurante, o masă în oraș nu costă mai puțin de 15 euro și, cam peste tot, am văzut că sunt hamburgeri și cartofi prăjiți, chiar și la restaurante mai elegante.

Lista locurile unde să mergi să mănânci nu poate începe decât cu ceva bun, foarte bun și foarte dulce! La Glace este cea mai veche cofetărie daneză, aceasta funcționând de prin 1870. Au niște torturi de-men-ți-a-le, iar noi am mers de două ori, cât timp am stat în Copenhaga! Aici găsiți site-ul lor și locul unde vă puteți clăti ochii, până ajungeți să vă bucurați papilele gustative.

Așa cum am scris și aici, Nyhavn este un loc ideal pentru a lua masa. Sunt multe restaurante în zonă, care pot satisface cam toate gusturile!

Sigur, și în zona Stroget sunt o grămadă de locuri în care poți lua masa sau o gustare și poți bea o cafea. În plus, se găsesc și magazine stradale, de unde poți cumpăra migdale caramelizate, o specialitate specific daneză, dar și hot dog.

Că tot veni vorba despre mâncare cumpărată de pe stradă, în Copenhaga există un loc numit Papirøen (Paper Island) sau Copenhagen Street Food, unde găsești preparate din multe zone ale lumii. Le poți savura în interiorul pieței sau, dacă ai noroc de vreme bună, afară, căci ai parte de o priveliște frumoasă, fiind înconjurat de ape. Au și site , dacă vreți să faceți o documentare înainte să ajungeți acolo. Aici au loc și concerte, expoziții și alte manifestări culturale. (Update 14.06.2019: Acest loc s-a închis, însă dacă vă tentează o experiență de acest gen, în Copenhaga s-a deschis Refshaleøen)

Sursa foto aici

Transportul în capitala Danemarcei

În general, cam în orice oraș m-aș afla, reușesc cu ușurință să folosesc transportul public, din prima clipă în care ajung. Nu același lucru s-a întâmplat în Copenhaga. Mi s-a părut destul de complicat la început, fiind mai multe zone, iar biletele trebuie cumpărate în funcție de zona în care călătorești.

Totuși, să nu mă înțelegi greșit! Transportul public este foarte bine pus la punct, având trenuri, metrouri, autobuze și tramvaie care ajung, evident, la ora prestabilită!

Așadar, trebuie să știi sigur prin ce zone trebuie să mergi, astfel încât să cumperi abonamentul potrivit, pentru că, dacă ai depășit una dintre zonele alese riști o amendă de nici mai mult, nici mai puțin de 700 de DKK, adică vreo 100 de euro!

Referitor la prețuri, ele pot fi găsite aici . Tot aici puteți și să vă planificați călătoriile.

Cel mai bine, în Copenhaga, este să închiriezi o bicicletă. Sunt locuri în care găsiți și suporturi pentru copii și nu cred că mai trebuie să spun că infrastructura este perfectă pentru cei pe două roți. Chiar și în trenuri există vagoane întregi pentru biciclete și bicicliști!

Copenhaga și copiii

Odată ce ai ajuns în Copenhaga vei intra în contact cu cei mai fericiți oameni de pe glob. Și asta se vede din modul în care se comportă. Sunt foarte atenți cu mamele – în autobuze și trenuri sunt locuri special amenajate pentru cărucioarele copiilor, spațiile destinate femeilor însărcinate sau însoțite de cei mici sunt întotdeauna libere și să nu mai vorbim despre disponibilitatea de a te ajuta în cazul în care vrei să ridici căruciorul.

În cafenele și restaurante există scaune speciale pentru cei mici, iar personalul este foarte deschis în a te ajuta cu orice are legătură cu tine sau cu bebelușul/copilul.

În plus, trotuarele sunt foarte bine gândite, iar manevratul căruciorului devine mult mai ușor, comparând cu bordurile imense pe care trebuie să urcăm la noi în țară.

Poate și de aceea sunt foarte familii tinere, care, în medie, au câte trei copii.

Nu în ultimul rând, toți danezii știu engleza!

Huge hug!❤

Otilia S.

Lasă un răspuns